Η Νέα Πράσινη Φορολογική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και οι Στρατηγικές Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής
Το οικονομικό επιτελείο της χώρας προγραμματίζει την αναθεώρηση του συστήματος των πράσινων φόρων και την εισαγωγή νέων παρεμβάσεων από το 2025, με στόχο την ενίσχυση των δράσεων και των εσόδων που προορίζονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση βρίσκεται σε προετοιμασία, καθώς έχει ήδη συσταθεί ειδική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών για την ανάπτυξη νέων πολιτικών. Οι κινήσεις αυτές γίνονται στα πλαίσια των συζητήσεων που διεξάγονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση τις κατευθύνσεις που έχει δώσει η Κομισιόν μέσω σχετικής Οδηγίας.
Αν και η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει κάποια μέτρα όσον αφορά την πράσινη φορολογία, είναι αναγκαία μια νέα χαρτογράφηση με τη χρήση καινοτόμων μοντέλων και προχωρημένων μεθόδων οικονομετρικής εκτίμησης. Αυτό θα επιτρέψει την άμεση εκτίμηση των επιπτώσεων των μέτρων περιβαλλοντικής φορολογίας σε όλους τους τομείς που επηρεάζονται, όπως η κοινωνία, η οικονομία και το περιβάλλον. Ο στόχος είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου φορολογικού συστήματος που προάγει ταυτόχρονα τους περιβαλλοντικούς στόχους και την κοινωνικοοικονομική ευημερία.
Η τρέχουσα λίστα με τους περιβαλλοντικούς φόρους και τα τέλη περιλαμβάνει διάφορα τέλη όπως: τέλος ανακύκλωσης για προϊόντα που περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο, περιβαλλοντικό τέλος για πλαστικές σακούλες, εισφορά για πλαστικά προϊόντα συσκευασίας τροφίμων, πράσινο τέλος για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης, έκτακτο περιβαλλοντικό τέλος στα παλαιά μεταχειρισμένα οχήματα και τέλη ταξινόμησης βασισμένα στις εκπομπές CO2.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 τα συνολικά έσοδα από περιβαλλοντικούς φόρους ανήλθαν σε 11,578 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 50,3% σε σύγκριση με το 2021. Αυτά τα έσοδα αποτέλεσαν το 13,6% των συνολικών φόρων και κοινωνικών εισφορών της ελληνικής οικονομίας, με τις επιχειρήσεις να συνεισφέρουν 8,077 δισ. ευρώ και τα νοικοκυριά 3,5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 30,2% των συνολικών περιβαλλοντικών φόρων. Οι ενεργειακοί φόροι καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη μερίδα των περιβαλλοντικών φόρων, αποτελώντας το 85,8% των συνολικών εσόδων για το 2022, φτάνοντας τα 9,93 δισ. ευρώ.
Πηγή: newsbeast.gr