Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για τη βιώσιμη διαχείριση του χρέους έως το 2032
Το 2032 είναι μία κρίσιμη χρονιά για την ελληνική οικονομία, καθώς τότε εκτιμάται ότι θα πρέπει να αποπληρωθεί ένα δάνειο ύψους 96 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε από το EFSF κατά τη διάρκεια του δεύτερου προγράμματος διάσωσης. Παρόλα αυτά, οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να εξοφλήσει το ποσό εφάπαξ, κάτι που ακόμη και μια μεγαλύτερη χώρα θα είχε δυσκολίες να διαχειριστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Μάιο του 2018, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η περίοδος χάριτος για τους τόκους έχει οριστεί στα 10 χρόνια, και η αποπληρωμή τους αναμένεται να ξεκινήσει 25 χρόνια μετά την τελευταία δόση του δανείου, το 2013. Συγκεκριμένα, η λήξη της αναστολής θα γίνει το 2032, ενώ η περίοδος αποπληρωμής θα αρχίσει το 2038. Οι αναβαλλόμενοι τόκοι, συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ, θα αποπληρωθούν σε ισόποσες δόσεις μέσα σε 25 χρόνια από το 2038, με τις πληρωμές να ξεκινούν το 2037.
Για να διασφαλιστεί μία πιο βιώσιμη οικονομική κατάσταση, η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να εξετάζει τη δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης των αποθεματικών, γνωστού ως «μαξιλάρι», με στόχο τη σταδιακή μείωση του χρέους. Η απόφαση αυτή αναμένει έγκριση από τους δανειστές, με θετικά πρώτα σημάδια. Τα αιτήματα της κυβέρνησης περιλαμβάνουν τη σταδιακή αποδέσμευση μέρους των 15,7 δισ. ευρώ που προορίζονται για πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων.
Μέρος αυτής της στρατηγικής περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των αναβαλλόμενων τόκων στο χρέος, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η οικονομική πίεση από το 2032 και έπειτα. Οι εμπλεκόμενες ενέργειες θα συζητηθούν εκτενώς κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνάντησης των θεσμών στην Αθήνα στις 9-11 Οκτωβρίου, όπου θα εξεταστούν και οι προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασφαλίσει μία θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς το καλοκαίρι, γεγονός που θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για καλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αυτές οι διεργασίες εντάσσονται στη συνολικότερη στρατηγική της κυβέρνησης για τη διαχείριση του χρέους και τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης οικονομικής κατάστασης για τη χώρα, σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις. Πηγή: newsbeast.gr