Κίνδυνοι και Δυνατότητες στις Γονικές Παροχές και Δωρεές Χρημάτων για Φορολογούμενους

Κίνδυνοι και Δυνατότητες στις Γονικές Παροχές και Δωρεές Χρημάτων για Φορολογούμενους


Οι φορολογούμενοι που προέβησαν ή σκοπεύουν να κάνουν αγορές περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα ή αυτοκίνητα, μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και αυτοί που απέκτησαν ακίνητα μέσω γονικής παροχής ή κληρονομιάς, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την παγίδα των τεκμηρίων. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να φορολογηθούν για εισοδήματα μεγαλύτερα από τα πραγματικά τους. Υπάρχουν όμως τρόποι για να παρακάμψουν τα τεκμήρια και να φορολογηθούν βάσει του πραγματικού τους εισοδήματος.

Οι χρηματικές γονικές παροχές είναι ένα κρίσιμο σημείο. Ορισμένες μεταβιβάσεις χρημάτων που είναι αφορολόγητες έως 800.000 ευρώ πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του 2024. Οι σχετικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Όλες οι δηλώσεις γονικών παροχών υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myProperty και η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε διευκολύνσεις για τους φορολογούμενους που μεταφέρουν χρήματα μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή, η εφορία μπορεί να επιβάλει φόρο χωρίς να ληφθεί υπόψη το αφορολόγητο ποσό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιβληθεί φόρος από το πρώτο ευρώ της γονικής παροχής ή δωρεάς με συντελεστές που κυμαίνονται από 10% έως 40%, ανάλογα με τη συγγένεια.

Είναι σημαντικό οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν ότι το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ ισχύει μόνο για γονικές παροχές και δωρεές προς πρόσωπα της Α’ κατηγορίας, όπως είναι οι σύζυγοι και τα παιδιά. Αντίθετα, οι παροχές σε συγγενείς όπως αδέλφια ή ανίψια δεν καλύπτονται από το αφορολόγητο. Επίσης, οι δωρεές χρημάτων θα πρέπει να αποδεικνύονται μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ οι γονικές παροχές που γίνονται με μετρητά θα φορολογούνται με αυτοτελή συντελεστή.

Οι περιπτώσεις διαδοχικών δωρεών απαιτούν προσοχή, καθώς η εφορία εξετάζει τη σκοπιμότητά τους. Αν διαπιστωθεί ότι ο τελικός ωφελημένος δεν ανήκει στην Α’ κατηγορία, επιβάλλεται φόρος 20% χωρίς αφορολόγητο. Επίσης, αν οι διαδοχικές δωρεές γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να υπάρξουν έλεγχοι.

Η δυνατότητα του γονέα να κάνει γονική παροχή δεν ελέγχεται κατά την υποβολή της δήλωσης. Κατά τον έλεγχο, θα εξεταστεί η δυνατότητα κάλυψης της δωρεάς σε σχέση με τα εισοδήματα του δωρητή. Αν μεταφερθεί ποσό σε κοινό λογαριασμό με τρίτο πρόσωπο, θα ελεγχθεί η χρήση του ποσού από το τέκνο, καθώς εάν χρησιμοποιηθεί από το τρίτο πρόσωπο, μπορεί να υπάρξει επιβολή φόρου δωρεάς.

Πηγή: newsbeast.gr