Μάχη για την πρωτοκαθεδρία στον ελληνικό τουρισμό ανάμεσα σε Βρετανούς και Γερμανούς
Η κατάσταση στον τομέα του ελληνικού τουρισμού εμφανίζει έντονες μεταβολές φέτος, με τη μάχη για την πρωτοκαθεδρία μεταξύ Βρετανών και Γερμανών να συνεχίζεται. Από τα αρχικά αισιόδοξα δεδομένα έως τον Απρίλιο, όπου οι αφίξεις και τα έσοδα παρουσίαζαν αύξηση άνω του 20%, η κατάσταση άρχισε να ανατρέπεται από τον Μάιο και έπειτα. Η επιβράδυνση της κίνησης, που κορυφώθηκε τον Ιούλιο, αποτελεί σοβαρή ανησυχία καθώς οι εισπράξεις παρουσίασαν μείωση, εγείροντας αμφιβολίες για την επίτευξη των προσδοκώμενων ρεκόρ.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον Αύγουστο και οι τελικές αναμένονται με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος μετά τις 20 Οκτωβρίου. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, η αγορά μπορεί να ανακάμψει, διαφορετικά η επίτευξη των αρχικών στόχων θα καθοριστεί από την πορεία του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Ευτυχώς, οι παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας βλέπουν θετικά σημάδια, όπως καλές πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Ρόδος και η Κρήτη, ενώ οι προγραμματισμένες πτήσεις τσάρτερ θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Η κρίση στη Γερμανία και η μειωμένη προθυμία των Αμερικανών τουριστών έχει επηρεάσει την ελληνική τουριστική αγορά, ενώ από την άλλη μεριά, οι Βρετανοί δείχνουν στήριξη κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μέση δαπάνη τον Ιούλιο παρουσίασε μείωση 9,1%, φθάνοντας τα 608 ευρώ, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου η μέση δαπάνη κυμάνθηκε στα 583,9 ευρώ, μειωμένη κατά 5,7% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Αναλύοντας τις δαπάνες ανά χώρα, οι Γερμανοί ξόδεψαν 644 ευρώ τον Ιούλιο, οι Βρετανοί 805 ευρώ, οι Αμερικανοί 1.043 ευρώ, οι Γάλλοι 591 ευρώ, ενώ οι Ιταλοί αύξησαν τις δαπάνες τους φθάνοντας τα 687 ευρώ. Στην συνολική εικόνα για το επτάμηνο, παρατηρήθηκε μείωση δαπανών σχεδόν σε όλες τις χώρες εκτός από τους Βρετανούς που παρουσίασαν αύξηση.
Οι συνολικές εισπράξεις για τον Ιούλιο σημείωσαν πτώση 4,2%, ενώ στο επτάμηνο, οι συνολικές εισπράξεις είχαν αύξηση 5,6%. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 9,9% και από τη Γαλλία κατά 34,2%. Αντίθετα, οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν αύξηση 1,2%.
Η ταξιδιωτική κίνηση επίσης παρουσιάζει διαφοροποιήσεις. Οι τουρίστες από τη Γερμανία και τη Γαλλία αυξήθηκαν, ενώ η κίνηση από την Ιταλία μειώθηκε. Στο επτάμηνο, οι ταξιδιώτες από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέδειξαν θετικές τάσεις.
Πηγή: newsbeast.gr