Μάλλον περιορισμένα τα οφέλη για τους δανειολήπτες από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Μάλλον περιορισμένα τα οφέλη για τους δανειολήπτες από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Μάλλον περιορισμένες θα είναι οι θετικές επιπτώσεις για τους δανειολήπτες από τη μείωση των επιτοκίων, η δεύτερη μέσα σε τρεις μήνες, στην οποία προχώρησε την περασμένη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά 0,25%, ανεβάζοντας τη συνολική μείωση στη μισή ποσοστιαία μονάδα. Οι τράπεζες συνήθως αντιδρούν πιο αργά σε μειώσεις στα δάνεια σε σχέση με τις καταθέσεις, οπότε οι υφιστάμενοι δανειολήπτες δεν πρόκειται να δουν άμεσα οφέλη.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, για να φανούν οι μειώσεις στα δάνεια, οι μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα πρέπει να φτάσουν στη μία ποσοστιαία μονάδα, κυρίως λόγω του παγώματος που έχει προηγηθεί την Άνοιξη του 2023. Οι τράπεζες είχαν ήδη προχωρήσει σε πάγωμα των στεγαστικών επιτοκίων, ευθυγραμμίζοντάς τα με το Euribor μηνός 2,80%. Επί του παρόντος, το Euribor κυμαίνεται στο 3,55%. Για να υπάρξουν ξανά πτώσεις στα επιτόκια, το Euribor θα πρέπει να επιστρέψει στο 2,80%, γεγονός που εκτιμάται ότι θα συμβεί το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η αύξηση των επιτοκίων εκτιμάται ότι έχει κοστίσει στους Έλληνες δανειολήπτες περίπου 3 δισ. ευρώ. Στην τρέχουσα κατάσταση, η πλειονότητα των δανειοληπτών επιλέγει έναν συνδυασμό σταθερού επιτοκίου για τα πρώτα 5, 10 ή 15 χρόνια πριν μεταβούν σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Τα σταθερά επιτόκια βρίσκονται λίγο πάνω από το 4%, ενώ για μεγάλες διάρκειες, όπως τα 15 χρόνια με σταθερό επιτόκιο, είναι δυνατόν να ανευρεθούν επιτόκια κοντά στο 3,85%.

Οι δύο βασικές επιδράσεις της μείωσης επιτοκίων περιλαμβάνουν την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της σταθερότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που είναι επιβαρυμένα με δάνεια. Θετικά αποτελέσματα αναμένονται και στην αγορά, καθώς και στο δημόσιο, το οποίο εφεξής δανείζεται με πιο ευνοϊκούς όρους.

Από τον Ιούλιο παρατηρούνται μικρές αυξομειώσεις στα επιτόκια ορισμένων κατηγοριών δανείων. Σε γενικές γραμμές, τα επιτόκια στα υφιστάμενα δάνεια μειώνονται, ενώ ορισμένα νέα δάνεια, ειδικά αυτά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεία, σημειώνουν αύξηση. Στα νέα στεγαστικά δάνεια, το επιτόκιο έχει μειωθεί στο 4,42% από 4,70%. Αντίθετα, τα υφιστάμενα δάνεια παραμένουν προστατευμένα, καθώς τα επιτόκια Euribor έχουν “παγώσει” για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Οι τράπεζες αυξάνουν τα κέρδη τους από τις μειώσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων. Στις καταθέσεις παρατηρούνται αυξήσεις των περιθωρίων, καθώς η μείωση των επιτοκίων γίνεται πιο γρήγορα σε αυτές σε σύγκριση με τα δάνεια. Οι μειώσεις στα επιτόκια προθεσμίας αναμένονται να συνεχιστούν.

Αναλυτικά, τα περιθώρια μεταξύ νέων δανείων και καταθέσεων αυξήθηκαν κατά 9 μονάδες, φτάνοντας το 5,29% τον Ιούλιο, ενώ στα υφιστάμενα δάνεια παρουσίασαν μείωση από 5,69% το Μάιο σε 5,56% τον Ιούλιο.

Πηγή: newsbeast.gr