Μείωση των Επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Προβλέψεις για το Μέλλον

Μείωση των Επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Προβλέψεις για το Μέλλον


Αναμένοντας τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, η αγορά προετοιμάζεται για την τρίτη μείωση των επιτοκίων φέτος και τη δεύτερη συνεχόμενη, μετά από αυτή του Σεπτεμβρίου. Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να μειώνεται στο 1,8% τον Σεπτέμβριο και την οικονομία να παρουσιάζει σημάδια εξασθένισης, είναι σχεδόν σίγουρη μία νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης, αναφορικά με το 3,25%.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προσέφερε ενδείξεις ότι μία μείωση των επιτοκίων μπορεί να είναι πιθανή, κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρά τις εκτιμήσεις για αύξηση του πληθωρισμού το τελευταίο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας της σύγκρισης των τιμών καυσίμων με χαμηλές περσινές τιμές, είναι πλέον σαφές ότι η κατεύθυνση είναι προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι αναμένει επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό από το πρώτο τρίμηνο του 2025, νωρίτερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της ΕΚΤ. Στήριξε έτσι τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Οκτώβριο και επίσης τον Δεκέμβριο, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του για συνέχιση της μείωσης το 2025, υπό την προϋπόθεση ότι οι αυξήσεις στις τιμές θα αποκλιμακωθούν.

Σημαντική είναι η παρατήρηση ότι, για πρώτη φορά από την αρχή του έτους, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης – Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία – βιώνουν συνθήκες συρρίκνωσης της ιδιωτικής οικονομίας, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη ταχύτερης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές θεωρούν βέβαιη τη μείωση των επιτοκίων και το επόμενο διάστημα, με προοπτική γρήγορης αποκλιμάκωσης το 2025. Είναι noteworthy ότι κανένα μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, εκτός από τον Πέτερ Κάζιμιρ, δεν αντιτίθεται στην προοπτική νέας μείωσης.

Η ΕΚΤ τονίζει ότι οι αποφάσεις θα βασίζονται σε κάθε συνεδρίαση στα δεδομένα που θα είναι διαθέσιμα, προκειμένου να διατηρήσει ευελιξία σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού και την οικονομία συνολικά. Πηγή: newsbeast.gr