Οικονομική Ανάπτυξη της Ελλάδας με Βασικούς Παράγοντες Εισοδήματος Επενδύσεων και Ζήτησης
Τρεις παράγοντες αναμένεται να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο 2025-2028 που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτοί περιλαμβάνουν την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης, την αύξηση των επενδύσεων λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης και τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, καθώς και τη στήριξη της εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης μέσω τουριστικών εισπράξεων και αύξησης εξαγωγών.
Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι το νέο Μεσοπρόθεσμο αποτυπώνει μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική σταθερότητα με μια φιλοεπενδυτική προσέγγιση. Η πολιτική αυτή αποσκοπεί στη στήριξη της ανάπτυξης, με στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους και την αύξηση των εισοδημάτων.
Η αναπτυξιακή πορεία της χώρας προβλέπεται να αντικατοπτρίζει σημαντική αύξηση των επενδύσεων. Ειδικότερα, ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου αναμένεται να αυξήσει τη συνεισφορά του στην πραγματική ανάπτυξη, με τον ετήσιο ρυθμό να φτάνει το 8,4% το 2025. Η αναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και η επιτάχυνση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν αυτές τις εξελίξεις.
Η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ανάπτυξη, με μέσο όρο 1,2 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2024-2025 και ετήσιο ρυθμό αύξησης 1,7%. Αυτή η ανάπτυξη υποστηρίζεται από την αύξηση των μισθών και τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, ενώ η δημόσια κατανάλωση αναμένεται να έχει περιορισμένη συμβολή λόγω δημοσιονομικών περιορισμών.
Τέλος, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης, η οποία θα προκύψει από τις επενδύσεις, αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένες εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Ωστόσο, οι εξαγωγές θα εκτιναχθούν, υποστηριζόμενες από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη σταδιακή ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης, με αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Πηγή: newsbeast.gr