Οικονομική Πίεση στους Έλληνες: Η Αύξηση των Καταναλωτικών Δαπανών και οι Επιπτώσεις στον Πληθωρισμό

Οικονομική Πίεση στους Έλληνες: Η Αύξηση των Καταναλωτικών Δαπανών και οι Επιπτώσεις στον Πληθωρισμό


Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα δαπανούν περισσότερα από το καθαρό τους εισόδημα, με το φαινόμενο να είναι πιο έντονο στις μονογονεϊκές οικογένειες και στα φτωχά νοικοκυριά. Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, ο βαθμός υπέρβασης των δαπανών είναι υψηλότερος για νοικοκυριά που εξαρτώνται από επιδόματα ανεργίας ή άλλα βοηθήματα.

Το 2022, το 40,9% των νοικοκυριών υπερέβησαν το εισόδημά τους, έναντι 35,9% το 2020. Οι μέσες δαπάνες υπέρβασης φτάνουν το 47,4%. Τα νοικοκυριά με έναν ενήλικο και εξαρτώμενα παιδιά παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρβασης (78,9%), ενώ τα φτωχά νοικοκυριά ακολουθούν (78,8%). Ορισμένα νοικοκυριά που στηρίζονται αποκλειστικά σε επιδόματα δαπανούν πάνω από το διπλάσιο του εισοδήματός τους.

Η μελέτη αναφέρει ότι το πληθωριστικό σοκ της περιόδου 2021-2022 επηρεάζει δυσανάλογα τα φτωχά νοικοκυριά, ενισχύοντας το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των υπολοίπων εισοδηματικών ομάδων. Το ΚΕΠΕ τονίζει την ανάγκη για διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό στις αγορές και θα βελτιώσουν τα πραγματικά εισοδήματα.

Η σχετική δαπάνη των φτωχών για σίτιση, στέγαση και επικοινωνία είναι σημαντικά μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή των πλούσιων. Οι δαπάνες αυτές καλύπτουν περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών τους εξόδων, ενώ για τα πλούσια νοικοκυριά, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 1/3. Οι φτωχότεροι αναγκάζονται να δαπανούν περισσότερα για τρόφιμα, στέγαση και επικοινωνίες, σε αντίθεση με τα πλουσιότερα, που κατευθύνουν περισσότερους πόρους σε μετακινήσεις και αναψυχή.

Πηγή: newsbeast.gr