Προοπτικές Προσλήψεων στην Ευρώπη: Θετικά Σημάδια Παρά τις Προκλήσεις
Οι εργοδότες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να συνεχίσουν τις προσλήψεις το επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα της ManpowerGroup. Οι προσδοκίες προσλήψεων παραμένουν θετικές, αν και ενδέχεται να παρατηρείται μια μείωση συγκριτικά με το 2023. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αναντιστοιχία δεξιοτήτων και η πιο αργή οικονομική ανάπτυξη είναι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν αυτές τις προσδοκίες.
Η έρευνα της ManpowerGroup περιλαμβάνει δεδομένα από 40.340 εργοδότες σε 42 χώρες και υπολογίζει τις Καθαρές Προοπτικές Απασχόλησης (NEO), οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες προσλήψεων. Η μέθοδος υπολογισμού περιλαμβάνει την αφαίρεση του ποσοστού των εργοδοτών που αναμένεται να μειώσουν το προσωπικό από εκείνους που αναμένουν αύξηση. Ένας θετικός δείκτης NEO δηλώνει ότι οι περισσότεροι εργοδότες σκοπεύουν να προσλάβουν νέους υπαλλήλους.
Σε επίπεδο χωρών, οι εποχικά προσαρμοσμένες προσδοκίες προσλήψεων κυμαίνονται από 11% στην Τσεχία έως 32% στην Ελβετία, με το μέσο ποσοστό να ανέρχεται στο 20,5% στις 21 χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται πρώτο με 28%, ακολουθούμενο από τη Γερμανία και τη Γαλλία (22%), την Ισπανία (20%) και την Ιταλία (19%).
Η Mara Stefan, αντιπρόεδρος της ManpowerGroup για τις παγκόσμιες αναλύσεις, υπογράμμισε τις σημαντικές διαφορές στην οικονομική δραστηριότητα και τις προθέσεις προσλήψεων σε όλη την Ευρώπη, εξαιτίας των ποικίλων κυβερνητικών στρατηγικών. Η εξάρτηση από την ενέργεια επηρεάζει επίσης τις προοπτικές των χωρών, με χώρες όπως η Γερμανία να είναι πιο εξαρτημένες από εισαγωγές σε σχέση με την Νορβηγία, που είναι πιο αυτάρκης.
Παράλληλα, οι προσδοκίες προσλήψεων έχουν σημειώσει πτώση 3,5 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2023. Δεκατρείς χώρες κατέγραψαν μείωση, ενώ μόνο έξι είδαν αύξηση. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (+5%) και στη Σλοβακία (+4%), ενώ η Πορτογαλία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση (-16%).
Η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας γίνεται περισσότερο επιφυλακτική, με το 18% των εργοδοτών να αναμένει μείωση του προσωπικού και το 38% να σχεδιάζει προσλήψεις. Σε χώρες όπως η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία, περισσότερο από το 45% των εργοδοτών δηλώνουν ότι αναμένουν νέες προσλήψεις.
Στους διάφορους βιομηχανικούς τομείς, οι πιο ευνοϊκές προοπτικές απασχόλησης καταγράφονται στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών (31%) και στον χρηματοπιστωτικό τομέα (28%), ενώ ο τομέας της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας έχει τις χαμηλότερες προσδοκίες (6%). Στο Βέλγιο, οι προοπτικές στον τομέα της υγείας και των βιοεπιστημών είναι οι ισχυρότερες (62%).
Στον τομέα της πληροφορικής, η Ολλανδία κατέγραψε τον υψηλότερο δείκτη NEO (49%), ενώ η Ρουμανία παρουσίασε αρνητικές προσδοκίες (-3%). Η ζήτηση για τεχνολογικά ταλέντα παραμένει υψηλή, κυρίως λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη.
Πηγή: newsbeast.gr