Σημαντικές νομοθετικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και τους δήμους

Σημαντικές νομοθετικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και τους δήμους

Εντός των επόμενων ημερών, ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, θα καταθέσει δύο νομοσχέδια στη Βουλή που αναμένεται να φέρουν σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του δημοσίου τομέα και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Οι προτάσεις εστιάζουν στην αποζημίωση και τα μπόνους των δημοσίων υπαλλήλων, στη ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους και στις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ.

Ένας από τους κύριους άξονες του νομοσχεδίου είναι η εφαρμογή ενός νέου συστήματος επιβράβευσης για τους δημόσιους υπαλλήλους, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία κινήτρων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Σύμφωνα με τις διατάξεις, οι υπάλληλοι που θα επιτυγχάνουν τους στόχους τους θα δικαιούνται ετήσιο μπόνους που συνολικά θα ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το ανώτατο μπόνους ανά υπάλληλο θα μπορεί να φτάνει το 15% των ετήσιων απολαβών του, δηλαδή μέχρι 1.200 ευρώ ετησίως.

Μια άλλη σημαντική πτυχή των νομοσχεδίων αφορά τη ρύθμιση των χρεών προς τους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν φτάσει τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Προτείνεται ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων που θα επιτρέπει στους οφειλέτες να αποπληρώνουν τα χρέη τους σε έως 60 δόσεις. Ιδιαίτερα, οι ευάλωτοι οφειλέτες θα μπορούν να απαλλαγούν από προσαυξήσεις μέχρι 95%. Αυτές οι ρυθμίσεις στοχεύουν να ανακουφίσουν τους δήμους και να διευκολύνουν την είσπραξη των οφειλών.

Επιπλέον, σχετικά με τα κτήρια που δεν ηλεκτροδοτούνται, εισάγονται διαδικασίες για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, αρκεί η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους ιδιοκτήτες. Οι δήμοι δεν θα διεκδικούν οφειλές από προηγούμενες περιόδους πριν από την υποβολή αυτής της δήλωσης.

Στο πλαίσιο των νέων διατάξεων, τροποποιείται επίσης το τέλος παρεπιδημούντων, επιτρέποντας στους δήμους να προσαρμόζουν το ποσοστό ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες, μειώνοντάς το από 2% σε έως 0,75%.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο αφορά τις διαδικασίες πρόσληψης μέσω του ΑΣΕΠ, οι οποίες προβλέπεται να επιταχυνθούν με την αύξηση μοριοδότησης για κατοίκους ορεινών και νησιωτικών δήμων. Αυτό θα επιτρέψει στους δήμους αυτούς να αντιμετωπίσουν τα θέματα υποστελέχωσης. Οι διορισμένοι σε αυτές τις περιοχές θα υποχρεούνται να παραμείνουν τουλάχιστον 15 χρόνια.

Η έγκριση των προτεινόμενων διατάξεων αναμένεται να φέρει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, βελτιώνοντας τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και ενισχύοντας τα οικονομικά των δήμων.

Πηγή: newsbeast.gr