Σουβλάκι: Από παραδοσιακή επιλογή σε πολυτελή λιχουδιά
Το παραδοσιακό σουβλάκι έχει μετατραπεί σε φαγητό πολυτελείας, καθώς οι ανατιμήσεις των τελευταίων ετών, και κυρίως οι αυξήσεις στα κρέατα, έχουν εκτινάξει τις τιμές στα ύψη. Οι καταναλωτές ανησυχούν, καθώς η τιμή της πίτας με γύρο αναμένεται να φτάσει τα 5 ευρώ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA», οι αυξήσεις που υπήρξαν τον προηγούμενο μήνα στις τιμές των κρεάτων, που ξεπέρασαν το 12%, αναμένεται να επηρεάσουν περαιτέρω την τιμή του σουβλακιού.
Η τρέχουσα κατάσταση στις τιμές των κρεάτων είναι ανησυχητική, με τις τιμές των διαφορετικών τύπων κρέατος να είναι ιδιαίτερα υψηλές. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο με τον Σεπτέμβριο, οι τιμές κυμαίνονται ως εξής:
- Αρνί: 11 ευρώ – 12 ευρώ
- Κατσίκι: 13,50 ευρώ – 14 ευρώ
- Μοσχάρι: 12 ευρώ – 13 ευρώ
- Χοιρινό (Λαιμός): 7,80 ευρώ – 8,50 ευρώ
- Κοτόπουλο: στα ίδια επίπεδα
Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος κρεοπωλείου Αντώνης Βαλτετσιώτης, η τιμή για το κομμάτι κρέατος διαφέρει ανάλογα με τον τύπο και κυμαίνεται, για παράδειγμα, στο μοσχάρι από 12,98 ευρώ/κιλό. Οι τιμές αυτές δείχνουν μια σταθερότητα, αν και σαφώς είναι πιο αυξημένες από προηγούμενα χρόνια.
Πέρα από τα κρέατα, οι τιμές των λαχανικών έχουν επίσης αυξηθεί. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο η τομάτα κοστίζει από 1,70 έως 1,98 ευρώ και το αγγούρι από 0,70 έως 1 ευρώ ανά τεμάχιο.
Η τιμή του τυλιχτού σουβλακιού (γύρος ή καλαμάκι) κυμαίνεται τον Σεπτέμβριο του 2023 από 3 ευρώ έως 3,70 ευρώ, με τις προοπτικές για τον Σεπτέμβριο του 2024 να είναι από 3,40 ευρώ έως 4,20 ευρώ.
Οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτές τις αυξήσεις περιλαμβάνουν το κόστος των πρώτων υλών αλλά και το λειτουργικό κόστος, όπως το ρεύμα και τα ενοίκια.
Πηγή: newsbeast.gr