Σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023
Το 2023, το 6,8% του πληθυσμού της ΕΕ βρέθηκε αντιμέτωπο με σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε η Eurostat. Στην ΕΕ, οι διακυμάνσεις στα ποσοστά σοβαρής στέρησης είναι σημαντικές. Η Ρουμανία παρουσίασε το υψηλότερο ποσοστό, φθάνοντας το 19,8%, ενώ ακολουθούν η Βουλγαρία με 18,0%, η Ελλάδα με 13,5%, η Ουγγαρία με 10,4% και η Ισπανία με 9,0%.
Μεταξύ των κρατών-μελών, οι χώρες που παρουσίασαν τα χαμηλότερα ποσοστά είναι η Σλοβενία (2%), η Κύπρος (2,4%) και η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία, όλες με 2,5%.
Η σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση (SMSD) ορίζεται ως το ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσει συγκεκριμένα αγαθά ή υπηρεσίες και αντιμετωπίζει τουλάχιστον 7 από τα 13 είδη στέρησης. Αυτά περιλαμβάνουν 6 παραμέτρους που σχετίζονται με το άτομο και 7 που σχετίζονται με το νοικοκυριό.
Σε επίπεδο νοικοκυριού, οι συνθήκες που εξετάζονται περιλαμβάνουν την ικανότητα να καλύπτονται απροσδόκητα έξοδα, η δυνατότητα για ετήσιες διακοπές μιας εβδομάδας, η αντιμετώπιση καθυστερήσεων πληρωμών υποχρεώσεων όπως δάνεια ή ενοίκια, η δυνατότητα για ένα ικανοποιητικό γεύμα με κρέας ή ψάρι κάθε δύο ημέρες, η θέρμανση κατοικίας, η πρόσβαση σε αυτοκίνητο και η αντικατάσταση κατεστραμμένων επίπλων.
Σε ατομικό επίπεδο, οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη περιλαμβάνουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, η δυνατότητα αντικατάστασης φθαρμένων ρούχων και παπουτσιών, οι ευκαιρίες για ψυχαγωγία και η δυνατότητα συνάντησης με φίλους ή οικογένεια τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.
Πηγή: newsbeast.gr