Συγκρίσεις και Προκλήσεις στην Οικονομία της Γαλλίας και της Ελλάδας
Σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη στον σταθμό «radiofrance», οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ζαν Πιζανί Φερί συζήτησαν για την ελληνική οικονομική κρίση, την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στη Γαλλία και τη διεθνή οικονομική συνεργασία. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε αναφορικά με τα χρέη της Ελλάδας το 2010, πως η χώρα υπέφερε από σοβαρά δημοσιονομικά ελλείμματα, το οποίο επέφερε σοβαρές συνέπειες.
Ο Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι, αν και η κατάσταση της γαλλικής οικονομίας είναι ανησυχητική, δεν συνιστά τη δραματικότητα της ελληνικής κρίσης. Η δημόσια χρέωση της Ελλάδας ήταν τότε 130% του ΑΕΠ, ενώ η Γαλλία, παρόλο που έχει υπερβεί τα 6% στο δημοσιονομικό της έλλειμμα, δεν είναι σε κρίση αντίστοιχης έντασης. Κατά τον πρώην υπουργό, η ελληνική οικονομία έχει δείξει σημεία βελτίωσης, αν και η διαδικασία αυτή απαιτήθηκε 15 χρόνια, σε αντίθεση με τα τρία χρόνια που χρειάστηκαν για τις ΗΠΑ.
Στη συνέντευξη, οι δύο καθηγητές τόνισαν επίσης την απουσία πολιτικής σταθερότητας στη Γαλλία, με έναν από τους δημοσιονομικούς στόχους να έχει ξεπεραστεί. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως είναι πιο αποδεκτό στη Γαλλία το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών εσόδων.
Αναφερόμενοι σε ζητήματα διεθνούς συνεργασίας, οι συγγραφείς του βιβλίου τους επεσήμαναν ότι υπάρχουν κοινώς αποδεκτοί κανόνες στον τομέα του ανταγωνισμού και της υγείας, αναφέροντας την ανάγκη για κοινές αντιλήψεις στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη. Ο Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι απαιτείται μια αναλυτική προσέγγιση για τα οφέλη και τα κόστη της μετανάστευσης, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα κατά την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης.
Πηγή: newsbeast.gr