Το 2025 θα είναι έτος ευκαιριών για την ελληνική οικονομία
Το 2025 αναμένεται να ξεκινήσει υπό ευνοϊκότερες συνθήκες για την ελληνική οικονομία. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό για φέτος θα κυμανθεί γύρω στο 2,5% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας την αρχική πρόβλεψη που ανέφερε 2,1% του ΑΕΠ.
Ήδη έχει παρατηρηθεί βελτίωση στα φορολογικά έσοδα, κυρίως λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων φορολόγησης σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, του συστήματος MyData, καθώς και των μέτρων ενάντια στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή. Επιπλέον, οι ανατιμήσεις σε καύσιμα και τρόφιμα συνεισφέρουν στις εισπράξεις. Αυτό το “μαξιλάρι” θα επιτρέψει την υλοποίηση παρεμβάσεων και ελαφρύνσεων ύψους περίπου 880 εκατ. ευρώ στον νέο προϋπολογισμό.
Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν τη νέα αύξηση των συντάξεων ανάλογα με την άνοδο του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό (κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ), τη μείωση κατά 0,5% των ασφαλιστικών εισφορών (κόστος 225 εκατ. ευρώ), την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (κόστος 120 εκατ. ευρώ), τη μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο (ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ), την παράταση της αναστολής του ΦΠΑ σε νέες οικοδομές (κόστος 20 εκατ. ευρώ) και την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (κόστος 15 εκατ. ευρώ).
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα θα καταγραφούν και στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό και Διαρθρωτικό Πρόγραμμα της περιόδου 2025-2028, που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Ωστόσο, ακόμη και αν οι ελληνικές επιδόσεις είναι πάνω από τους στόχους, οι επιπλέον εισπράξεις δεν θα αξιοποιηθούν για κοινωνική πολιτική, αφού οι “κόφτες” δαπανών έρχονται πρώτοι.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι οι δαπάνες τα επόμενα χρόνια μπορούν να αυξηθούν κατά 3% το 2025, 3,2% το 2026, 3,1% το 2027 και 3% το 2028, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το νέο Μεσοπρόθεσμο θα είναι δεσμευτικό έως το 2028, και οι παραδοχές για τις δαπάνες δεν θα έχουν δυνατότητα αναθεώρησης.
Μοναδικές εξαιρέσεις από αυτό το αυστηρό πλαίσιο είναι οι έκτακτες δαπάνες για αποζημιώσεις από θεομηνίες και η αξιολόγηση των αμυντικών δαπανών. Ήδη χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία βρίσκονται στο στόχαστρο της Κομισιόν για λόγους υπερβολικού ελλείμματος.
Επιπλέον, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη νέα πρόωρη αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων ύψους 8 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο. Αυτή η κίνηση θα τεθεί στην ατζέντα του πρώτου Eurogroup του Σεπτεμβρίου, με την έγκριση από τα κοινοβούλια των εν λόγω χωρών να αναμένεται αργότερα.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένεται περαιτέρω πρόωρη αποπληρωμή δόσεων δανείων ύψους 2,645 δισ. ευρώ για κάθε έτος από το 2026 έως το 2028, γεγονός που ανέρχεται συνολικά σε 7,930 δισ. ευρώ. Στόχος αυτής της πολιτικής είναι η μείωση του δημόσιου χρέους και η απελευθέρωση πόρων για ανάπτυξη.
Πηγή: newsbeast.gr