Βήματα προόδου στον διεθνή διαγωνισμό για τις υποβρύχιες διασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα

Βήματα προόδου στον διεθνή διαγωνισμό για τις υποβρύχιες διασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα


Ξεκινά η β’ φάση του διεθνούς διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, για τη σύναψη συμφωνίας-πλαίσιο όσον αφορά τα υποβρύχια καλωδιακά έργα εναλλασσόμενου ρεύματος 150 kV που αφορούν τις διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Ο Διαχειριστής ανακοίνωσε ότι οι συμμετοχές της πρώτης φάσης του διαγωνισμού ολοκληρώθηκαν προσφάτως, με επιτυχία από τις εταιρείες Fulgor Α.Ε., Nexans Norway A.S. και Prysmian Powerlink S.r.l.

Κατά τη νέα φάση του διαγωνισμού, οι συμμετέχουσες εταιρείες θα υποβάλουν τις τελικές τους προσφορές, τόσο οικονομικές όσο και τεχνικές. Οι προτάσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό του ανάδοχου ή των αναδόχων του έργου, σύμφωνα με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας προσφοράς από οικονομική άποψη. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.717.000.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), με διάρκεια της συμφωνίας-πλαίσιο να ορίζεται στα 6 έτη από την υπογραφή της σύμβασης.

Ο ΑΔΜΗΕ εισάγει αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία για πρώτη φορά, την οποία ακολουθούν και άλλοι Ευρωπαίοι Διαχειριστές, προκειμένου να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα χρονοθυρίδων παραγωγής στα εργοστάσια των αναδόχων. Μέσω αυτής της επιλεγμένης προσέγγισης, επιτυγχάνονται πιο συμφέρουσες τιμές, καλύτεροι χρόνοι παράδοσης και αποτελεσματικότερη διαχείριση πόρων, σε σύγκριση με την εκτέλεση ανεξάρτητων διαγωνισμών.

Η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, προσφέροντας τη δυνατότητα σύνδεσης της Κω, της Ρόδου και της Καρπάθου με το ηπειρωτικό δίκτυο μέσω Κορίνθου. Αντίστοιχα, η διασύνδεση του βορειοανατολικού Αιγαίου θα περιλαμβάνει τρία νησιά: Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι η πρόοδος στα έργα διασύνδεσης θα διευκολύνει την προσφορά φθηνής ανανεώσιμης ενέργειας στα νησιά, καθώς και τη μείωση του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που επιβαρύνουν κυρίως τους καταναλωτές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Επίσης, θα συμβάλλει στη μείωση της χρήσης ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων στα νησιά.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, επισήμανε ότι η εισαγωγή ενός νέου μοντέλου διαγωνισμών είναι απαραίτητη, καθώς οι συνθήκες στην παγκόσμια αγορά υποβρυχίων ηλεκτρικών καλωδίων έχει γίνει πιο απαιτητική. Αυτές οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις όχι μόνο προσφέρουν σημαντικά οφέλη, αλλά είναι επίσης ένα πρώτο βήμα για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: newsbeast.gr