Οικονόμου: Ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού

0
208
οικονόμου-ανοικτό-το-ενδεχόμενο-επέκ

Οικονόμου: Ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Ειδήσεις: Την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πραγματοποιεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Ο κ. Οικονόμου θα απαντήσει και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού 60 ετών και άνω είναι γιατί σε αυτή την ηλικιακή ομάδα υπήρχε μικρή ανταπόκριση, είπε ξεκινώντας την ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συμπλήρωσε ότι είχαν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια πειθούς. Υπενθύμισε ότι 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν από κορονοϊό είναι άνω των 60 ετών. Υπογράμμισε ακόμα ότι το Νοέμβριο στην ηλικιακή αυτή ομάδα το ποσοστό που προσήλθε να εμβολιαστεί ήταν μόλις 3%. Ευχόμαστε να μην επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο. Το μέτρο δεν έχει τιμωρητικό ούτε και εισπρακτικό χαρακτήρα. Το χαρακτήρισε έσχατη ώθηση στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να πάρουν στην σωστή απόφαση. 30 ώρες μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού είχαμε 25.000 ραντεβού.

Η κυβέρνηση δίνει έμφαση και στην 3η δόση. Ο πρωθυπουργός ζήτησε την συντόμευση του διαστήματος ανάμεσα στην 2η και την 3η δόση στους 4 μήνες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι το όφελος από την ανάπτυξη μεταφέρεται απευθείας στην κοινωνία. Εξήγησε ότι χθες ψηφίστηκε η τροπολογία για τα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Θα καταβληθεί έως το τέλος του μήνα και θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

Επίσης, διπλασιάζεται το ΚΕΑ και θα καταβληθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου όπως και η ενίσχυση στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.

Για τον ΕΦΚΑ, τόνισε ότι δίνεται έμφαση στον εκσυγχρονισμό του και γι’ αυτό μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που στόχος είναι να ψηφιστεί τον Ιανουάριο με 8 μεγάλες αλλαγές.

Για την χρηματοδότηση των ΑΕΙ τόνισε ότι από το επόμενο οικονομικό έτος η χρηματοδότηση θα γίνεται και με αντικειμενικά κριτήρια και με βάση την επίτευξη στόχων.

Στο ερώτημα αν θα κλείσουν τα γήπεδα είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.

Για την δήλωση της Προέδρου της Κομισιόν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και αν το εξετάζει και η Ελλάδα απάντησε: «Με την απόφασή μας για την υποχρεωτικότητα είμαστε από τις πρώτες χώρες και θα υπάρξουν και άλλες. Η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέσο για να υπάρξει εμβολιαστική κάλυψη. Η κυβέρνηση πήρε αυτή την γενναία και υπεύθυνη απόφαση και υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Συνεχίζεται η προσπάθεια και με αυτό τον τρόπο προχωρούμε. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε».

Ο κ. Οικονόμου απαντώντας σε ερώτημα αν τίθεται θέμα μείωσης του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης το διέψευσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε απόφαση για την μείωση του χρόνου ανάμεσα στην δεύτερη και την τρίτη δόση.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr