Οικονόμου: «Η Κυβέρνηση αντιμετώπισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πολλαπλές κρίσεις»

0
361
οικονόμου-η-κυβέρνηση-αντιμετώπισε
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλάει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, στη ΓΓ Eνημέρωσης, Αθήνα, Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

«Η κυβέρνηση αντιμετώπισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πολλαπλές κρίσεις (πανδημία, ακρίβεια κ.α.) και το ισοζύγιο μπορεί να χαρακτηριστεί “θετικό” καθώς, δεν διερράγη ο κοινωνικός και παραγωγικός ιστός, δεν διασαλεύτηκε η σταθερότητα της χώρας και δεν υπέστη η χώρα ανεπανόρθωτα πλήγματα».

Τα παραπάνω τόνισε υφυπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ομιλία του στο 5ο αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλονίκης, που οργάνωσε διαδικτυακά το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΚΑ).

«Βασική προϋπόθεση για να συνεχίσουμε την πορεία ασφαλούς διέλευσης μέσα από επάλληλες και δύσκολες κρίσεις, αλλά και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του αύριο, είναι να έχουμε μία σταθερή, στιβαρή, ειλικρινή διακυβέρνηση με σχέδιο, που να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, να έχει τα εργαλεία για να το πραγματοποιήσει και να κρατά πολύ ψηλά, να περιφρουρεί με πολύ μεγάλη προσοχή τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, αυτός είναι ο δρόμος τον οποίο χαράξαμε εμείς από την πρώτη στιγμή και θα μείνουμε αυστηρά προσηλωμένοι σε αυτό το δρόμο μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας», ανέφερε ο υφυπουργός Επικρατείας.

«Η χώρα έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο στόχο για το επόμενο διάστημα, να βγει οριστικά από το καθεστώς εποπτείας και να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα», είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Αυτός ο στόχος προϋποθέτει την αξιοπιστία της χώρας δημοσιονομικά, για αυτό ακριβώς κινούμαστε με έναν σώφρονα και συνετό τρόπο, μακριά από λογικές άλλων εποχών που μπορεί να ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά ανθρώπων, κυρίως όταν οι δυσκολίες είναι τέτοιες που όλους μας μας βάζουν σε πιο δυσμενή κατάσταση, είναι όμως μία απαραίτητη προϋπόθεση για να μη ξεστρατίσουμε», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακόμα, επισήμανε πως αυτό δεν ήταν κάτι το αυτονόητο, δεδομένων στων συνθηκών και του ότι η Ελλάδα εξέρχονταν από μια υπερδεκαετή περιπέτεια (μνημόνια), ενώ πολλές φορές υπήρξαν και θετικά αποτελέσματα, όπως η απόδοση του Κράτους με γεωμετρική πρόοδο (το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους), η γρήγορη, αποφασιστική και επιτυχημένη αντίδραση στις προκλήσεις στον Έβρο.

Δημιουργήθηκε θετικό αποτύπωμα ανάπτυξης

Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε ένα θετικό αποτύπωμα ανάπτυξης στη χώρα γενικότερα. Επιτεύχθηκαν «φοβεροί» ρυθμοί ανάπτυξης και η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια, από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2021, η δεύτερη πιο αναπτυσσόμενη χώρα στην Ευρωζώνη και το ίδιο αναμένεται και για το 2022. Υπήρξε άμεση αποκλιμάκωση της ανεργίας η χώρα σήμερα έχει περισσότερους εργαζόμενου σε σχέση με το 2010.

“Όλο αυτό το θετικό αποτύπωμα ανάπτυξης που είχαμε, παρά την κρίση, έγινε εξαιτίας μιας αποφασιστικής επιλογής που έκανε ο πρωθυπουργός, από την πρώτη στιγμή”, είπε και συνέχισε: “Να διαχειριστούμε την κρίση και να μείνουμε στο πλευρό της κοινωνίας, δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα μείνει οποιοσδήποτε πίσω, το κράτος θα είναι εκεί για να στηρίξει γενναία, όταν απαιτείται, προκειμένου να μην διαρραγεί ο παραγωγικός ιστός της χώρος, και θα διαχειριστούμε ένα σώφρονα και συνετό τρόπο την επίθεση των ανατιμήσεων, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα, χωρίς να πριονίσουμε το κλαδί της αξιοπιστίας πάνω στο οποίο καθόμαστε”.

Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης για την ανάπτυξη που δικαιούνται, μία ανάπτυξη που θα δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα αποτύπωμα και ένα πρόσημο, αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών».

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr