Οικονόμου: «Πρόστιμο 300 ευρώ σε πιστούς που θα βρεθούν χωρίς τεστ σε ναούς»

0
104
οικονόμου-πρόστιμο-300-ευρώ-σε-πιστούς
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών στην γ.γ Eνημέρωσης, Αθήνα, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Στην πορεία της πανδημίας, τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους αλλά και την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

Ο κ. Οικονόμου , μιλώντας στον Σκαι, διαμήνυσε πως η κυβέρνηση θα κάνει μεν τα πάντα για να αποφύγει ένα lockdown, αλλά απέφυγε να αποκλείσει κατηγορηματικά ότι δεν θα γίνει, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Επίσης, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εκκλησιών –όπου η Ιερά Σύνοδος δήλωσε αδυναμία να πραγματοποιήσει ελέγχους- τονίζοντας πως, αν σε έλεγχο μέσα σε ναό εντοπιστεί πιστός χωρίς rapid test ή χωρίς πιστοποιητικό, τότε θα του επιβληθεί το πρόστιμο των 300 ευρώ, κάτι το οποίο δεν θα επιβληθεί στον ιερέα.

Προσπάθεια να μην ξανακλείσει η χώρα

Ερωτηθείς, στον ΣΚΑΙ, αν υπάρχει ενδεχόμενο lockdown, σημείωσε ότι η μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε είναι η χώρα να μην ξανακλείσει.

«Δεν φαίνεται στον ορίζοντα το επόμενο διάστημα ότι θα αναγκαστούμε να παραμερίσουμε από αυτή τη στρατηγική, και θα κάνουμε ό,τι δυνατόν για να την υποστηρίξουμε με τα μέτρα και σημειακές βελτιώσεις εκεί που χρειάζεται» διαβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα, επανέλαβε πως δεν εξετάζει η κυβέρνηση υποχρεωτικότητα εμβολιασμού. «Καμία κυβέρνηση πουθενά στον κόσμο δεν το έκανε. Δεν είναι εύκολο να λειτουργήσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός».

Για εκκλησίες

Όσον αφορά στις εκκλησίες, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την υποχρεωτικότητα (των τεστ και των πιστοποιητικών), η κυβέρνηση θα την περιφρουρήσει, και η εκκλησία πρέπει να συμβάλλει με τις δικές της δυνάμεις.

«Οπουδήποτε έχουν ληφθεί δειγματοληπτικά μέτρα, τα όργανα της πολιτείας θα κάνουν ελέγχους… Θα επιβληθεί πρόστιμο στον πιστό, ο ιερέας δεν είναι ιδιοκτήτης του ναού. Ο ανεμβολίαστος που θα πάει στις θρησκευτικές λειτουργίες την Κυριακή και στα υπόλοιπα μυστήρια υποχρεούται να έχει rapid test μαζί του για προστασία δίκη του και των υπολοίπων» διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου.

«Και η εκκλησία θα κάνει τη δουλειά της πιστεύω και το κράτος θα κάνει τη δουλειά του» πρόσθεσε.

Η πίεση στο ΕΣΥ

Ο κ. Οικονόμου αναγνώρισε ότι «έχουμε πάρα πολύ έντονη πίεση στο ΕΣΥ που συμπίπτει με την αναζωπύρωση της πανδημίας παντού στην Ευρώπη».

«Βλέπετε τι γίνεται στην Αυστρία, στην Ολλανδία στο Βέλγιο, στη Γερμανία… και είμαστε προσηλωμένοι στο να εφαρμόσουμε την εξαγγελθείσα στρατηγική. Η μεγάλη μάχη δίνεται στο να αντέξει το ΕΣΥ, κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη στήριξή του με κλίνες από ιδιωτικό τομέα, εντατικές από ιδιωτικό τομέα, με ιδιώτες γιατρούς κλπ. Λειτουργεί το ΕΣΥ ως ενιαίο και δεν έχουμε συναντήσει άρνηση για διάθεση κλινών από ιδιωτικό τομέα» είπε.

Όπως τόνισε, το σύστημα υγείας είναι στα όρια του, πιέζεται πάρα πολύ, αλλά δεν έχει ξεπεράσει τα όρια του. «Συνεχίζουμε την τεράστια προσπάθεια και την έκκληση για μαζικό εμβολιασμό. Βασική μας στρατηγική είναι η χώρα να μείνει ανοιχτή…. Ό,τι γίνεται σημειακά θα αφορά τους ανεμβολίαστους, με περισσότερους περιορισμούς για τη δίκη τους προστασία και την έμμεση πίεση (για εμβολιασμούς) για να είμαστε ειλικρινείς. Έχουμε πάρει μέτρα που δυσκολεύουν σταδιακά από το Σεπτέμβρη τις συναλλαγές τους και την παρουσία τους σε σειρά από δραστηριότητες».

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr