Όμικρον – Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε νεότερους

0
30
όμικρον-στο-τραπέζι-ο-υποχρεωτικός-ε

Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού έχει φέρει τα πάνω-κάτω στους όποιους προγραμματισμούς για το μέλλον, ενώ προσφάτως έφτασε και στη χώρα μας. Ήδη η κυβέρνηση σπεύδει να λάβει επιπλέον μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας.

Έχοντας διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα με ανοιχτή την οικονομία, εξετάζονται και νέα μέτρα εκτός από αυτά που έχουν ανακοινωθεί, όπως η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε μικρότερες ηλικίες, την ώρα που η επίσπευση της τρίτης δόσης έχει ήδη ανακοινωθεί επισήμως και η πλατφόρμα έχει ανοίξει.

Η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, «παίζει» πολύ έντονα σαν σενάριο.

«Αποκλείεται το καθολικό lockdown»

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:«Εκτός από το καθολικό lockdown, δεν αποκλείω κανένα άλλο μέτρο».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι φέτος «Θα έχουμε καταπληκτικά Χριστούγεννα, με ελέγχους, με κόσμο στα μαγαζιά, δεν θα έχουμε φέτος το click away και ο κόσμος θα κάνει τα ψώνια του», ωστόσο ανέφερε ότι «πολλές εκφάνσεις των γιορτών των Χριστουγέννων θα τις στερηθούν οι ανεμβολίαστοι, όχι για να τιμωρηθούν εκείνοι, αλλά για να μην οδηγηθούμε σε καθολικό lockdown. Για να μην υπάρξει αυτό, θα πρέπει αυτοί που έχουν επιλέξει να αφήσουν τον εαυτό τους να κινδυνεύει, να στερηθούν ορισμένα πράγματα τα Χριστούγεννα» τόνισε στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος στην απαγόρευση εισόδου σε θεματικά πάρκα όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

«Από το να πεθάνει από την πείνα, καλύτερα το πρόστιμο των 100 ευρώ»

Μιλώντας για την θέσπιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους πολίτες 60 ετών και άνω, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε «φαίνεται ότι το μέτρο πάει καλά, έχουμε δεκάδες χιλιάδες νέα ραντεβού για εμβολιασμό μέσα σε λίγες ημέρες. Αν συνεχίσει να πηγαίνει έτσι ο ορισμός των ραντεβού, σε δέκα ημέρες θα έχουμε φτάσει στον στόχο μας, που ήταν να έχουν εμβολιαστεί έστω οι μισοί από όσους δεν ήταν εμβολιασμένοι».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις και την κριτική για το πρόστιμο των 100 ευρώ ανά μήνα, καθώς και ότι θα έπρεπε να υπάρξει άλλος τρόπος για να πειστούν οι πολίτες, ο Υπ. Ανάπτυξης είπε «ας εμβολιαστούν κι ας εμβολιαστούν και για αυτόν τον λόγο. Μετά από ενάμιση χρόνο που έχει μαλλιάσει η γλώσσα όλων μας για να εξηγούμε τα οφέλη του εμβολιασμού, δεν μπορεί να λέμε πως δεν έχουν εξαντληθεί τα μέσα για να πειστούν οι πολίτες».

«Έχουμε ακούσει άλλα μέτρα υποχρεωτικότητας, όπως να μην μπορεί ο πολίτης να μπει στο σούπερ μάρκετ ή στα μέσα μεταφοράς, αλλά έτσι θα αποκλειστεί από τις μετακινήσεις ή δεν θα μπορεί να πάρει τρόφιμα και βασικά αγαθά. Από το να πεθάνει από την πείνα, καλύτερα το πρόστιμο των 100 ευρώ», είπε ο Υπ. Ανάπτυξης, προσθέτοντας πως «για τον χαμηλοσυνταξιούχο, επειδή για αυτόν είναι σημαντικό ποσό τα 100 ευρώ, το παραδέχομαι, έχει ένα επιπλέον κίνητρο να εμβολιαστεί με το δωρεάν εμβόλιο».

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών και στις νεαρότερες ηλικίες

Σημειώνεται ότι σε συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών, έχει εξετασθεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων πιθανόν τις επόμενες δύο εβδομάδες, εάν η μετάλλαξη Όμικρον αρχίσει να επεκτείνεται επιθετικά.

Στο επίκεντρο είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους καθώς και σε ευρύτερο ηλικιακό φάσμα.

Αυτό που συζητείται αρχικά είναι ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός για όσους είναι άνω των 50 ετών, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό. Υπαρχει επίσης το σενάριο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε επαφή με κόσμο, ώστε να μην αποτελούν εστία διασποράς. Καταλύτης των αποφάσεων ωστόσο είναι η εξέλιξη της πανδημίας, και το αποτύπωμα της σε επίπεδο διασωληνώσεων και θανάτων.

Περί ενδεχόμενων απολύσεων

Την ίδια ώρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, επανέφερε τα περί απόλυσης των ανεμβολίαστων εργαζομένων.

«Στη γενική εργατική νομοθεσία υπάρχει η δυνατότητα μιας επιχείρησης να απολύσει εργαζόμενους για λόγους ανωτέρας βίας. Αν ο μη εμβολιασμός είναι τέτοιος λόγος, μπορεί να υπάρξουν απολύσεις» είπε προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι σε μία επιχείρηση οφείλουν να είναι εμβολιασμένοι γιατί, σε άλλη περίπτωση, βάζουν σε κίνδυνο την επιχείρηση.

«Αν νοσήσει ένας εργαζόμενος, πρέπει να μείνει για καραντίνα για 14 ημέρες και να πληρώνεται από την επιχείρηση, άρα και να λείψει από την επιχείρηση και να τον πληρώνει η επιχείρηση, προκαλώντας της ζημία. Δεν υπάρχουν μόνο δικαιώματα στη ζωή, υπάρχουν και υποχρεώσεις» συμπλήρωσε.

Η τηλεργασία και η μάσκα

Στο τραπέζι βρίσκονται εξάλλου και άλλα δύο μέτρα: η αύξηση της τηλεργασίας, και επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι είναι αναγκαίο να θωρακιστούν οι πολίτες ενόψει των γιορτών με την αναμνηστική δόση του εμβολίου, σημειώνοντας ότι οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα, είναι αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Σημαντικό όπλο πριν τα Χριστούγεννα αποτελεί και η χορήγηση των self test.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr