ΟΠΕΚΕΠΕ – Εμπόδια και δυσκολίες στην πληρωμή για ενιαία ενίσχυση και συνδεδεμένη 2022

0
332

ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr)- Εμπόδια και δυσκολίες στην πληρωμή για ενιαία ενίσχυση και συνδεδεμένη 2022

Ειδήσεις: Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η προετοιμασία του Οργανισμού Πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr) για το νέο πακέτο πληρωμών, που ο μεν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς τοποθέτησε χρονικά για μέσα στο μήνα, ενώ ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ σε συναντήσεις του με βουλευτές τις τελευταίες ημέρες πέριξ 21 με 23 του Μαρτίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Η επικείμενη πληρωμή θα περιλαμβάνει σίγουρα την συνδεδεμένη του 2021 στο σκληρό σιτάρι και την ειδική ενίσχυση βάμβακος, που είναι και αρκετά χρήματα. Ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, τονίζουν ότι για μια ακόμα φορά η πληρωμή, δεν θα είναι 100% επιτυχημένη, καθώς σε μεγάλο βαθμό, δεν έχουν επιλυθεί τα προβλήματα που… χτύπησαν και στην πληρωμή του περασμένου Δεκεμβρίου (πριν τα Χριστούγεννα). Σημειωτέον ότι η απελθούσα ηγεσία του ΥπΑΑΤ (Σπήλιος Λιβανός), αλλά και εκείνη του ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν υποσχεθεί πληρωμή εκκρεμοτήτων στα τέλη Φλεβάρη, με αρχές Μάρτη. Ούτε… αυτό έγινε όμως στην πράξη. Παράλληλα, όπως αναφέρουν πηγές μας, δεν έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό διασταυρωτικοί έλεγχοι κι αυτό θα έχει επίπτωση στην πληρωμή των δικαιούχων εθνικού αποθέματος. Μια κατηγορία τέτοιων παραγωγών είναι οι Νέοι Γεωργοί, εκ των οποίων μόνον οι μισοί πληρώθηκαν το περασμένο Δεκέμβρη.

Ταυτόχρονα, μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται και στις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ελέγχου, ενώ λείπουν και πολλά δικαιολογητικά εκ μέρους παραγωγών. Εκτός αυτού, λόγω των πολλών εκκρεμοτήτων γεωργών με το ΑΤΑΚ, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες παραγωγοί, εκτιμάται πως πολλές κατηγορίες, μένουν εκτός και της νέας πληρωμής. Η μη ολοκλήρωση των ελέγχων μάλιστα, θεωρείται βέβαιο, πως κομίζει εμπόδια και στην πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις παραγωγών που έχουν ζήτημα με το ΑΤΑΚ. Εκτός πληρωμής, τέλος, αναμένεται να μείνουν και όσοι παραγωγοί είχαν ζημιές, καταγεγραμμένες στις καλλιέργειές τους, αφού πρέπει πρώτα να γίνει διασταύρωση μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ και αυτό δεν είναι εφικτό χρονικά να γίνει.

Πηγή: tilegrafimanews.gr