Όταν η Μενδώνη συνάντησε τον Τσίπρα στην Ακρόπολη

0
47
όταν-η-μενδώνη-συνάντησε-τον-τσίπρα-στ

Πρόσωπο με πρόσωπο βρέθηκαν χθες στο Μνημείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η υπουργός Πολιτισμού, παρότι εκείνος είχε αρνηθεί την πρόσκλησή της να τον ξεναγήσει – Για «κακοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» μίλησε ο κ.Τσίπρας – Πελώνη: Επέβλεψε τη στατικότητα των fake news από τον Ιερό Βράχο

Συνάντηση στην Ακρόπολη είχαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ο κ.Τσίπρας μετέβη στο εμβληματικό μνημείο της χώρας συνοδεία της βουλευτού του κόμματός του Σίας Αναγνωστοπούλου λίγες μέρες αφότου είχε απορρίψει την πρόσκληση της υπουργού Πολιτισμού να τον ξεναγήσει στην Ακρόπολη και να του εξηγήσει τον χαρακτήρα των έργων. Τελικά συναντήθηκαν, έστω και «στο πόδι» στην άνοδο προς το μνημείο, λίγα μέτρα από τα εκδοτήρια των εισιτηρίων, αφού η κυρία Μενδώνη ήταν εκεί παρότι δεν είχε ενημερωθεί από τον κ.Τσίπρα για την επίσκεψή του.
Μάλιστα, η κυρία Αναγνωστοπούλου, μάλλον αιφνιδιάστηκε από την παρουσία της Λίνας Μενδώνη και τόνισε ότι ο Τσίπρας επισκέπτεται ιδιωτικά την Ακρόπολη και ότι δεν ήθελε να ξεναγηθεί παρά μόνον από επιστήμονες που είχε μαζί του.

Σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες, ανάμεσα στον κ.Τσίπρα και την κυρία Μενδώνη έγινε ο εξής διάλογος:

Τσίπρας: Ηρθα να επιθεωρήσω τα έργα που κάνετε

Μενδώνη: Με χαρά κ. Πρόεδρε. Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού

Τσίπρας: Διαφωνούμε σε πολλά μαζί σας και όχι μόνον ιδεολογικά

Μενδώνη: Ασφαλώς, κ. Πρόεδρε, διαφωνούμε σε πολλά. Όμως μέσα από την διαφωνία και τον διάλογο προάγεται η Δημοκρατία

Τσίπρας: Μιας και σας βρίσκω εδώ, θα ήθελα να σας πω για τα γλυπτά στο σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη…

Μενδώνη: Δεν υπάρχουν γλυπτά στον σταθμό Βενιζέλου…

Τσίπρας: Τα αρχαία… Εστειλαν επιστολή πολλοί επιστήμονες… ο καθ. Μαζάουερ αναφέρουν ότι γίνεται καταστροφή όπως του Μοροζίνι…

Μενδώνη: Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την επιστημονική άποψη. Όμως οι επιστήμονες πρέπει να έχουν συνολική ενημέρωση για να εκφράζουν σωστή άποψη. Εμείς, μετά την επιστολή τους, τους ενημερώσαμε για την δική μας άποψη… Εμείς περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω. Κ. Πρόεδρε, ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ανεξαρτήτως κυβερνήσεων –γιατί εκτός από τους πολιτικούς υπάρχουν και οι υπηρεσίες- εφαρμόζουν πάντα τον αρχαιολογικό νόμο. Να είστε σίγουρος…

Τσίπρας: Είναι οριακή η απόφαση. Η Μέση Οδός, ξέρετε, είναι πάρα πολύ σημαντική… Εχω πάει δύο φορές. Τα έχω δεί….

Μενδώνη: Βεβαίως, κ. Πρόεδρε, είναι πάρα πολύ σημαντική η Μέση Οδός. Όμως η προέκταση της ίδιας Μέσης Οδού ήταν και στην Αγίας Σοφίας….

Τσίπρας: Ποια Αγία Σοφία;

Μενδώνη: Ο σταθμός Αγίας Σοφίας. Ο διπλανός σταθμός από τον σταθμό Βενιζέλου. Αποκαλύφθηκε η συνέχεια της Μέσης Οδού…

Τσίπρας: Δεν έχω πάει, δεν έχω δει…

Μενδώνη: Η ίδια μέση οδός αποσπάστηκε το 2017 και το 2018, η ίδια σημαντική Μέση Οδός…

Τσίπρας: Ιδιοκτησιακή νοοτροπία και στον Πολιτισμό

Πάντως, ο κ.Τσίπρας, μετά την ξενάγηση που του έγινε μίλησε για «αυταρχισμό και ιδιοκτησιακή νοοτροπία ακόμα και στον Πολιτισμό».

Κατά την ξενάγηση που είχε από τρεις «σπουδαίους και αναγνωρισμένους επιστήμονες», όπως αναφέρει σε βίντεο που ανήρτησε στα social media, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει «το μέγεθος της τσιμεντένιας επέμβασης που αλλάζει το τοπίο ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, προκαλώντας την κριτική πλήθους επιστημόνων, την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης αλλά και επικριτικά άρθρα στο διεθνή Τύπο».

«Η ιδιοκτησιακή νοοτροπία και ο αυταρχισμός που επιδεικνύει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αποτελεί μόνο πλήγμα για την Δημοκρατία. Πληγώνει τον πολιτισμό μας. Στιγματίζει την εικόνα της χώρας μας» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. Χαρακτήρισε τον Παρθενώνα «μνημείο του μέτρου και της αρμονίας αλλά και παγκόσμιο σύμβολο της Δημοκρατίας» και επισήμανε ότι «η Ακρόπολη ανήκει στην ανθρωπότητα και στην αιωνιότητα, οι όποιες επεμβάσεις στον Ιερό Βράχο θα έπρεπε να έχουν ευρύτατη συναίνεση όχι μόνο της εγχώριας αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας».

Συνδέοντας τις έντονες αντιδράσεις που προκαλούν οι πρόσφατες εργασίες στην Ακρόπολη με αυτές που έχει προκαλέσει η απόφαση για τις αρχαιότητες στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να ακούσει «την κραυγή αγωνίας της Διεθνούς Πολιτιστικής κοινότητας» και «να σταματήσει να κακοποιεί την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Ο κ. Τσίπρας, που συνοδευόταν από την Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου και τον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού, Κώστα Στρατή, ξεναγήθηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης από την Ισμήνη Τριάνη, επίτιμη έφορο Ακροπόλεως και ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, τον Δρ. Τάσο Τανούλα, αρχιτέκτονα, προϊστάμενο του έργου αποκατάστασης των Προπυλαίων (1984-2012) και επιβλέποντα της αναστήλωσης στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων (2013-2016) και τον ‘Αλκη Πρέπη, καθηγητή Ιστορίας Αρχιτεκτονικής, Αποκατάστασης και Επανάχρησης Μνημείων Ιστορικών Συνόλων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο κι εμπειρογνώμονα της UNESCO σε θέματα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πελώνη: Ο κ.Τσίπρας επέβλεψε τη στατικότητα των fake news για τον Ιερό Βράχο – Δεν είπε λέξη για τη συνάντησή του με την υπουργό Πολιτισμού

Στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελεία Πελώνη, επισημαίνοντας μάλιστα, ότι ο κ.Τσίπρας δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο γεγονός ότι συναντήθηκε με την κυρία Μενδώνη. Δήλωσε ειδικότερα, η κυρία Πελώνη:

«Επιτέλους ο κ. Τσίπρας βρήκε το δρόμο προς την Ακρόπολη, παρόλο που ως Πρωθυπουργός δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με τον χώρο, ενώ μας προκαλεί εντύπωση που δεν ανέφερε τίποτα για την εκεί συνάντησή του με την Yπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του περί αισθητικής. Δεν μπορεί, όμως, να απαξιώνεται με εύκολους χαρακτηρισμούς η δουλειά μιας ομάδας επιστημόνων, υπό τον Μανόλη Κορρέ, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην Ακρόπολη -είναι η ίδια ομάδα που δουλεύει για την αναστήλωση της Ακρόπολης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Είναι τα έργα που, μεταξύ άλλων, έδωσαν για πρώτη φορά πρόσβαση στην Ακρόπολη σε ΑμΕΑ και εμποδιζόμενα άτομα.

Ο κ. Τσίπρας επέβλεψε τη στατικότητα των fake news για τον Ιερό Βράχο που αναμασά ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες, κακοποιώντας την επιστήμη και την αλήθεια. Κάνει αντιπολίτευση για τα πάντα, από την πανδημία μέχρι την Ακρόπολη, αδιαφορώντας αν για ακόμη μια φορά δυσφημίζει τη χώρα».

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr