Ουκρανία: Οι αρχές ετοιμάζουν σχέδιο εκκένωσης του Κιέβου, αν επέλθει ολικό μπλακ άουτ

0
98

Οι αρχές του Κιέβου ετοιμάζουν σχέδιο εκκένωσης για τα τρία εκατομμύρια των κατοίκων της ουκρανικής πρωτεύουσας, αν η πόλη βρεθεί αντιμέτωπη με ολικό μπλακ άουτ, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι δημοτικές αρχές, παράλληλα, στήνουν περίπου 1.000 κέντρα θέρμανσης σε όλη την πόλη, την ώρα οι μηχανικοί προσπαθούν να επιδιορθώσουν τις βομβαρδισμένες ενεργειακές υποδομές, χωρίς, ωστόσο, να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σκηνικό που καταδεικνύει τις ιδιαίτερα λεπτές ισορροπίες που διαμορφώνονται, στον «προθάλαμο» του χειμώνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Χθες, Σάββατο ο εθνικός φορέας ηλεκτρικής ενέργειας ανέφερε πως είναι αναγκασμένος να συνεχίσει τις κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε επτά περιοχές, ως μοναδική διέξοδο απέναντι στον κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης του συστήματος.

Μιλώντας στους NYT, o επικεφαλής ασφαλείας της δημοτικής αρχής του Κιέβου ανέφερε πως «αν δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει ούτε νερό, ούτε σύστημα αποχέτευσης και γι αυτό εξετάζουμε όλα τα πιθανά μέτρα για να προστατεύσουμε το ενεργειακό μας δίκτυο».

«Είναι σαφές πως αν οι Ρώσοι συνεχίσουν ανάλογες επιθέσεις, είναι πιθανό να χάσουμε ολόκληρο το ηλεκτροδοτικό μας σύστημα. Οι αξιωματούχοι του δήμου έχουν ενημερωθεί ότι πιθανόν θα υπάρξει σχετική προειδοποίηση 12 ώρες πριν το σημείο στο οποίο το σύστημα θα φτάσει σε κατάρρευση. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αναγκαστικά θα αρχίσουμε να ενημερώνουμε τους πολίτες και να τους προτρέψουμε να φύγουν», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας:

«Προς το παρόν η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα».

Σημειώνεται ότι οι στοχευμένοι ρωσικοί βομβαρδισμοί των τελευταίων εβδομάδων κατά ενεργειακών υποδομών στο Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις, έχουν καταστρέψει πάνω από το 40% των κρίσιμων εγκαταστάσεων ενέργειας στην Ουκρανία.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr