Ουκρανία: Ολονύχτια μάχη για να πέσει το Χάρκοβο – «Λαβίδα» σε Μαριούπολη, αναμονή τρόμου στο Κίεβο

0
308

Λίγο μετά τις 22:30 χθες  καταγράφηκαν στα περίχωρα του Κιέβου τέσσερις δυνατές εκρήξεις, με το εφιαλτικό σκηνικό να παρατείνεται για τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Δείτε live από το Κίεβο:

COLLECTION OF LIVE CAMERAS FROM UKRAINE (LIVE)

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αμερικανικές υπηρεσίες από τους δορυφόρους που έχουν στρέψει προς την Ουκρανία και τα δίκτυα πληροφόρησης που διαθέτουν, οι Ρώσοι πολιορκούν με σφοδρότητα το Χάρκοβο, προκειμένου να εκδιώξουν τις ουκρανικές δυνάμεις, να το καταλάβουν και να ασφαλίσουν το βασικό πέρασμα των δυνάμεών τους προς το Κίεβο και την ενδοχώρα. Όπως αναφέρει στέλεχος του αμερικανού υπουργείου Άμυνας, η κατάσταση στο Χάρκοβο είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς καταγράφονται «βαριές μάχες σώμα με σώμα και με όλα τα μέσα, τόσο εκτός όσο και εντός της πόλης».

Huge Explosion At Kharkiv Administration Building Caught On Camera

Δείτε φωτογραφίες από το Χάρκοβο:

Μεγάλες μάχες και στα ανατολικά, γύρω από τη Μαριούπολη

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία είναι έτοιμη να εξαπολύσει «σαρωτική επίθεση» και στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποκλείσει την πόλη τόσο από την ξηρά, όσο και από τη θάλασσα του Αζόφ, αφήνοντας ελεύθερους δύο δρόμους διαφυγής για τον άμαχο πληθυσμό, στον οποίο έδωσε διορία έως αύριο να αποχωρήσει με κάθε μέσο.

«Η Ρωσία έχει πετύχει μεγάλη πρόοδο στα ανατολικά και έχουν μεγαλύτερες επιτυχίες στην περιοχή», τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και πρόσθεσε: «Είναι πολύ κοντά στη Μαριούπολη και πλέον μπορούν να πλήξουν την πόλη και με πυραύλους. Δεν έχουμε καταγράψει όλη τη δραστηριότητα των Ρώσων, αλλά πιστεύουμε ότι ακόμα δεν έχουν εισέλθει στην πόλη».

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαιώνουν την κατάληψη της Μελιτόπολης και του Μπερντιάνσκ από τους Ρώσους, καθώς και περιοχών σε απόσταση αρκετά μεγάλη από τις ακτές της Θάλασσας του Αζόφ.

Στα 25 χλμ από το Κίεβο συγκεντρωμένες οι ρωσικές δυνάμεις

Το Κίεβο φαίνεται πως θα είναι η τελευταία πόλη που θα πλήξουν οι Ρώσοι. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα. Κάθε ώρα που περνά ωστόσο, συγκεντρώνονται ολοένα και περισσότεροι στρατιώτες και οπλικά συστήματα, ενώ πλήττονται συγκεκριμένοι στόχοι και ειδικότερα τηλεπικοινωνίες και ραντάρ.

«Οι ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο είναι στην ίδια θέση με χθες», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

Ενδιαφέρον, ωστόσο παρουσιάζει η εκτίμηση των Αμερικανών για την κατάσταση του ρωσικού στρατού. Όπως ανέφεραν, οι Ρώσοι στρατιώτες δεν αντιμετωπίζουν μόνο προβλήματα σε καύσιμα και σε ανανέωση πυρομαχικών, αλλά δεν διαθέτουν επαρκή τροφή, με συνέπεια να αναζητούν τρόφιμα στις περιοχές από τις οποίες διέρχονται.

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει πάνω από 400 πυραύλους

Οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν καταγράψει την εκτόξευση περισσοτέρων από 400 ρωσικών πυραύλων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Άμυνας. Παρόλα αυτά, όπως ειπώθηκε, το αντιπυραυλικό σύστημα των Ουκρανών παραμένει ενεργητικό και αποδοτικό.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι υπάρχουν περιοχές που η Ουκρανία διαθέτει μεγαλύτερο έλεγχο, καθώς έχουν περιοριστεί τα αεροπορικά χτυπήματα λόγω της αεράμυνας των Ουκρανών.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr