Πάμε για 3000 κρούσματα;

0
27
πάμε-για-3000-κρούσματα

Εντείνεται η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας. Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις των επιστημόνων που κάνουν λόγο για ενδεχόμενο να φτάσουμε ακόμα και τα 3.000 κρούσματα τον Αύγουστο.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκανε λόγο ακόμα και για 3.500 κρούσματα τον Αύγουστο.

Χθες ανακοινώθηκαν 1.797 νέα κρούσματα, ενώ 1.820 κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα.

Έπειτα από τον χθεσινό αριθμό των κρουσμάτων που άγγιξαν τα 1.797, οι ειδικοί προειδοποιούν πως αυτό ήταν μόνο η αρχή. Την ίδια στιγμή, πριν λίγη ώρα ανακοινώθηκαν, κάτι που δείχνει πως το ιικό φορτίο «ήρθε για να μείνει».

Ουδέποτε από την αρχή της πανδημίας έχει καταγραφεί τέτοια ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται σήμερα ο κορωνοϊός. Τα κρούσματα παρουσίασαν αύξηση 297% από την περασμένη Τρίτη και 442% μέσα σε δύο εβδομάδες.

«Μεταδίδεται πιο γρήγορα και κυρίως στις νεότερες ηλικίες. Και οι νέοι κάτω των 30 ετών είναι αυτοί που θα επιστρέψουν σπίτι και θα μολύνουν τους παππούδες», αναφέρει η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας.

Συναγερμός στην Κρήτη
Στην Κρήτη η μετάλλαξη Δέλτα «έφερε» έκρηξη του ιικού φορτίου στο Ηράκλειο, της τάξεως του 171%.

Με αυτά τα δεδομένα, η ολική επαναφορά της μάσκας σε όλη την επικράτεια, για εμβολιασμένους και μη, θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Σήμερα συνεδριάζει η υποεπιτροπή των λοιμωξιολόγων ενώ δεν αποκλείεται να προκριθεί η λύση να λειτουργούν οι κλειστοί χώροι σε εστίαση και μπαρ μόνο για εμβολιασμένους.

Οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στο «κόκκινο»
Αρκετές είναι οι περιοχές που κινδυνεύουν να μπουν στο «κόκκινο» καθώς παρουσιάζουν αυξητική τάση κρουσμάτων.

Ειδικότερα, αυτές είναι η Ρόδος, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κρήτη από τα νησιά, ενώ στην Αττική οι περιοχές όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον είναι η Δυτική Αττική, η Ανατολική Αττική και τα Νότια Προάστια, όπου χθες κατεγράφησαν τα περισσότερα κρούσματα στην Αττική.

Παράλληλα, ενδιαφέρον έχουν τα στατιστικά δεδομένα των 1.797 κρουσμάτων που κατέγραψαν χθες τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, καθώς τα 1.293 εξ αυτών ήταν ηλικίας 18 – 39 ετών, ενώ τα 299 ήταν ανήλικοι.

Έκκληση Μητσοτάκη για εμβολιασμούς
Η κάμψη στους εμβολιασμούς είναι ορατή. Ημερησίως έχουν υποχωρήσει κάτω από τους 100.000, φθάνοντας ακόμη και τους 82.000 στις αρχές του μήνα.

Έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του κέντρου υγείας Κερατσινίου. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται 82 δήμοι με ποσοστό εμβολιασμών κάτω από 30% και εξ’ αυτών οι 50 κάτω του 25%. Περιοδεία στις περιοχές αυτές ξεκινά η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Στέλιο Πέτσα.

Το 40% των ενηλίκων που δεν έχει εμβολιαστεί, καθίσταται το πλέον ευάλωτο απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα.

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr