Πέμπτη – Παρασκευή οι ανακοινώσεις για παράταση του lockdown

0
196

Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται στο σχέδιο για την σταδιακή άρση του lockdown, καθώς και τον «οδικό χάρτη» για τις γιορτές των Χριστουγέννων, αναμένοντας τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισηγήσεις των ειδικών θα βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού το αργότερο μέχρι αύριο το βράδυ.

Την Πέμπτη ή την Παρασκευή αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για νέα παράταση του lockdown και για τον «οδικό χάρτη» των Χριστουγέννων.

Πολύ πιθανό οι ανακοινώσεις να γίνουν την Πέμπτη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Άλλωστε ο υφυπουργός Επικρατείας είχε κάνει και την περασμένη εβδομάδα τις επίσημες ανακοινώσεις για την παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο ενός τηλεοπτικού μηνύματος του πρωθυπουργού προς τους πολίτες την Παρασκευή, με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξηγήσει στους πολίτες τις κυβερνητικές αποφάσεις, πάντα σε συντονισμό με τους ειδικούς της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Όπως όλα δείχνουν το lockdown θα παραταθεί μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, τα βήματα της Κυβέρνησης θα είναι προσεκτικά. Χθες κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες, καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς».

Πληροφορίες αναφέρουν ο σχεδιασμός που εξετάζεται προβλέπει σταδιακό άνοιγμα, πάντα ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων. Πάντως, ήδη υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία για βελτίωση της κατάστασης, αφού τα στοιχεία δείχνουν πτώση των κρουσμάτων και μείωση του ιικού φορτίου.

Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων
Το άνοιγμα των σχολείων πιθανότατα θα πάει για μετά τις γιορτές, καθώς ούτως ή άλλως είναι κλειστά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και οι εισηγήσεις των ειδικών δεν «προκρίνουν» το άνοιγμα της εκπαίδευσης.

«Δεν αποκλείεται το άνοιγμα των σχολείων ακόμη και μετά τις εορτές», όπως δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Χαράλαμπος Γώγος ανέλυσε τα πιθανά σενάρια για την επιστροφή των μαθητών, κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας, στα σχολεία. Ωστόσο, τόνισε ότι η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της. Πιθανό το άνοιγμα μετά τις γιορτές.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σύμφωνα με όσα είπε, τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ισχύσει το ίδιο και για τα δημοτικά. «Αυτό που “παίζει” είναι αν θα αρχίσουν στις 14 Δεκεμβρίου.

Αν δεν γίνει αυτό, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως, υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές», ανέφερε ο καθηγητής για την επανεκκίνηση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ακόμα, επεσήμανε ότι μπορεί να υπάρχουν θετικές και αρνητικές απόψεις, αλλά κύρια πηγή προβληματισμού είναι η κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα των σχολείων, η οποία θα επιβαρύνει το σύστημα.

Νωρίτερα, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των ειδικών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο
Οι αγορές για τις γιορτές, σε κάθε περίπτωση, θα γίνουν με τη μέθοδο του click away, δηλαδή με ραντεβού, όπως όλα δείχνουν.

Αυτό είχε υπογραμμίσει τις προηγούμενες μέρες και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, αναφέροντας ότι το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει κλιμακωτά, δηλαδή από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα και πάντα με αυστηρούς κανόνες, όπως η χρήση μάσκας παντού.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στο Mega για την επαναλειτουργία του εμπορίου, εξήγησε ότι η μέθοδος του click away είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

Το click away προβλέπει τα εξής, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη:

Γίνεται ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος

Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν

Με το αποδεικτικό παραγγελίας-πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος

Η εστίαση και η διασκέδαση
Από εκεί και πέρα, το πιθανότερο σενάριο είναι να παραμένει κλειστή η εστίαση και η διασκέδαση. Δηλαδή κλειστά αναμένεται να παραμείνουν τα νυχτερινά κέντρα, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και τα μπαρ.

Άλλο ένα δεδομένο είναι η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό. Μένει δε να αποσαφηνιστεί πώς θα γίνει η μετακίνηση στις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, έπειτα και από την σχετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο για «μία συν μία οικογένεια το πολύ».

Πηγή: tilegrafimanews.gr