Πιστοποιητικό Εμβολιασμού: Περνά η πρόταση Μητσοτάκη

0
40
πιστοποιητικό-εμβολιασμού-περνά-η-πρ

Την πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για πιστοποιητικό εμβολιασμού υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάσε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών-μελών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε την πρόταση του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς και τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ούτως ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να μπορέσουν και πάλι να απολαύσουν ένα από τα βασικότερα δικαιώματά τους, αυτό της ελεύθερης κυκλοφορίας τους εντός της ΕΕ, η οποία έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν έχει γίνει πρόοδος στον εμβολιασμό και αναμένονται 66 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech και 10 εκατομμύρια της Moderna όπως ορίζουν τα συμβόλαια.

«Δυστυχώς η AstraZeneca παραδίδει λιγότερα από όσα έχει υποσχεθεί. Είχε υποσχεθεί 90 εκατομμύρια δόσεις, τις μείωσε σε 40 και τώρα γνωρίζουμε ότι θα παραδώσει μόλις 30 εκατ. δόσεις», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι είναι εφικτός ο στόχος να εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων Ευρωπαίων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, καθώς ξέρουμε ότι θα έχουμε και το εμβόλιο της Johnoson & Johnson.

Συνολικά στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα έχουν παραδοθεί 360 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων 55 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Johnoson & Johnson, 200 εκατ. των Pfizer-BioNTech, 35 εκατ. της Moderna και 70 εκατ. από την AstraZeneca.

Εκτός από το πράσινο πιστοποιητικό- που δεν καθιερώνει την υποχρέωση εμβολιασμού αλλά την πιστοποίηση της υγειονομικής κατάστασης των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν- θα δίνεται εναλλακτικά η δυνατότητα χρήσης των αποδεικτικών εγγράφων από ένα πρόσφατo τεστ κορονοϊού (PCR) ή αντισωμάτων (μετά από ανάρρωση).

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντιντιέ Ρέιντερς, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα αποτελέσει ένα εργαλείο για τα κράτη – μέλη και θα μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμα και για ταξίδια με αυτοκίνητο από ένα κράτος – μέλος σε ένα άλλο. Σύμφωνα με τον ιδιον, το πιστοποιητικό θα είναι προσωρινό και δεν θα χρειάζεται πλέον όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώσει επισήμως το τέλος της πανδημίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρότυπο πιστοποιητικού που θα αφορά και στη διακίνηση μεταξύ της Ευρώπης και τρίτων χωρών θα είναι σε ψηφιακή και σε έντυπη έκδοση και δίγλωσσο: Θα έχει τα αγγλικά και την επίσημη γλώσσα του κράτους.

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη προχωρά μπροστά με την πρότασή μας
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολίασε την υιοθέτηση της ελληνικής πρότασης για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρώπη προχωρά μπροστά με την πρότασή μας. Η εισαγωγή ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εφαρμογή του. Αυτή είναι μια απόφαση που θα διευκολύνει σημαντικά την κυκλοφορία των πολιτών και θα συμβάλει στην ενίσχυση του τουρισμού και των οικονομιών που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν», αναφέρει ο Πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο twitter.

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr