Πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ – “Δοκιμάζεται” ο Μπάιντεν

0
128

Περιεχόμενα

ΗΠΑ ΝΕΑ: Μία εβδομάδα έμεινε για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες είναι αναμφίβολα αποφασιστικής σημασίας για το πολιτικό μέλλον του Τζο Μπάιντεν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Μετά από μια εκστρατεία που επικεντρώθηκε στο θέμα του πληθωρισμού, οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται ολοένα και πιο σίγουροι ότι θα καταφέρουν να στερήσουν από τους Δημοκρατικούς τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, που διεξάγονται δύο χρόνια μετά τις προεδρικές, αποτελούν δημοψήφισμα για τον εκάστοτε πρόεδρο, – στην προκειμένη περίπτωση για τον Τζο Μπάιντεν – με το κόμμα του σπάνια να γλιτώνει από την τιμωρητική ψήφο. Σε αυτές, οι πολίτες καλούνται να ανανεώσουν το σύνολο των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας.

«Αν έχετε κουραστεί από τον πληθωρισμό που καλπάζει, να πληρώνετε πολύ ακριβά για τη βενζίνη, αν έχετε βαρεθεί να είναι ανοικτά τα σύνορά μας και από την εγκληματικότητα που αυξάνεται ραγδαία, οι Ρεπουμπλικάνοι δεσμεύονται απέναντί σας», δήλωσε ο Κέβιν ΜακΚάρθι, επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν, επιχειρεί να πείσει τους Αμερικανούς ότι αυτές οι εκλογές είναι «μια επιλογή»: για το μέλλον του δικαιώματος στην άμβλωση και τον γάμο των ομοφυλόφιλων – θέματα για τα οποία οι Δημοκρατικοί έχουν δεσμευθεί να νομοθετήσουν αν έχουν ισχυρή πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, που κατηγορείται ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει τη βασική ανησυχία των ψηφοφόρων, τον πληθωρισμό, έχει αναφερθεί λίγο στο ζήτημα, διαβεβαιώνοντας απλώς ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι αυτοί που «θα καταστρέψουν την οικονομία».

Όμως το μήνυμά του δεν έχει πέραση.

Πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ - "Δοκιμάζεται" ο Μπάιντεν

Δυσοίωνες οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πολλές πιθανότητες να κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αν και η τύχη της Γερουσίας είναι πιο αβέβαιη. Η απώλεια του ελέγχου του Κογκρέσου θα αποτελέσει μεγάλη ήττα για τον Τζο Μπάιντεν.

Ένδειξη της αισιοδοξίας που κυριαρχεί μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων είναι το γεγονός ότι προσπαθούν να κερδίσουν έδρες ακόμη και σε περιφέρειες που είναι παραδοσιακά προπύργια των Δημοκρατικών.

«Δεν υπάρχει κόκκινο κύμα χωρίς εσάς», επαναλαμβάνουν οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων για να κινητοποιήσουν τη βάση τους.

Ήδη περισσότεροι από 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ψηφίσει για τις ενδιάμεσες εκλογές, κυρίως στις πιο αμφιλεγόμενες πολιτείες.

Με το βλέμμα σε Πενσιλβάνια και Τζόρτζια

Η μάχη για τον έλεγχο του Κογκρέσου, για την οποία έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, κρίνεται σε λίγες πολιτείες- κλειδί. Τα φώτα έχουν πέσει κυρίως στην Πενσιλβάνια, όπου ο πολυεκατομμυριούχος χειρούργος Μεχμέτ Οζ, τον οποίο στηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι αντιμέτωπος με τον πρώην δήμαρχο Τζον Φέτερμαν για μία έδρα στη Γερουσία.

Αυτή η μάχη είναι κρίσιμη διότι από μόνη της μπορεί να κρίνει αν την πλειοψηφία στη Γερουσία θα έχουν οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουμπλικάνοι. Το Σάββατο τρεις Αμερικανοί πρόεδροι –δύο πρώην και ο νυν, ο Τζο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπαράκ Ομπάμα– θα βρεθούν στην Πενσιλβάνια.

Όπως και το 2020 η Τζόρτζια θεωρείται επίσης κλειδί. Ο Δημοκρατικός Ράφαελ Ουόρνοκ, ο πρώτος μαύρος γερουσιαστής που έχει εκλεγεί σε αυτή την πολιτεία, μάχεται για την επανεκλογή του απέναντι στον Χέρσελ Ουόκερ, έναν Αφροαμερικανό πρώην αθλητή τον οποίο στηρίζει ο Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος έχει ριχθεί στην προεκλογική μάχη υποστηρίζοντας υποψήφιους με διαφορετικά προφίλ, οι οποίοι όμως του έχουν υποσχεθεί πλήρη πίστη.

Διότι στις ενδιάμεσες εκλογές κρίνεται και το μέλλον του Ρεπουμπλικάνου προέδρου ο οποίος φλερτάρει πολύ ανοικτά με την ιδέα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ ξεχειλίζουν από εμπιστοσύνη: οι ενδιάμεσες εκλογές δεν θα φέρουν ένα «κόκκινο κύμα», αλλά ένα «τσουνάμι».

Πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ - "Δοκιμάζεται" ο Μπάιντεν

Οριακή άνοδος της δημοτικότητας του Μπάιντεν

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, μόλις μια εβδομάδα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατέγραε οριακή άνοδο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters, το 40% των Αμερικανών επιδοκιμάζει το έργο του προέδρου Μπάιντεν, ποσοστό αυξημένο κατά μία μονάδα σε σύγκριση με δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας.

Παρά τη μικρή άνοδο, η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν παραμένει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του, ενισχύοντας το σενάριο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν την 8η Νοεμβρίου τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αν όχι όλου του Κογκρέσου (εφόσον αποκτήσουν και τον έλεγχο της Γερουσίας). Ακόμη όμως και με τον έλεγχο μόνο της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι σε θέση να προβάλουν σθεναρά εμπόδια στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο του 2021, εν μέσω της πανδημίας Covid-19, η θητεία του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο έχει σημαδευτεί από τις πληγές που άφησε στην οικονομία η παγκόσμια υγειονομική κρίση. Φέτος η δημοτικότητά του υποχώρησε μέχρι και στο 36%, τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Στη δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας, σχεδόν ένας στους τρεις ερωτηθέντες υπέδειξε την οικονομία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ. Ακολούθησαν με μεγάλη διαφορά η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ή το ζήτημα της αναίρεσης του δικαιώματος στην άμβλωση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 ενηλίκων, εκ των οποίων 455 δήλωσαν υποστηρικτές των Δημοκρατικών και 355 δήλωσαν υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±4%.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr