Διαμάχη για τον Προϋπολογισμό του 2025 και οι προθέσεις των κομμάτων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων
Η συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2025 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων. Στη δεύτερη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί, θα τοποθετηθούν οι ειδικοί αγορητές, ενώ στην τρίτη συνεδρίαση θα έχουν την ευκαιρία να παρέμβουν και άλλοι βουλευτές.
Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας 2,3%, σε σύγκριση με το 1,4% της ευρωζώνης. Ανέφερε επίσης ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 8,4% και οι επενδυτικές δαπάνες θα φτάσουν τα 14,3 δις ευρώ. Το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 9,7%, ενώ αναμένεται αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 2,1%. Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με συνολικό ύψος 1,2 δισ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός του 2025 έχει πέντε βασικά χαρακτηριστικά, υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ. Αυξάνει τις αποδοχές και μειώνει τους φόρους, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το δημόσιο χρέος κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αξιοπιστίας της χώρας και τη σταθερότητα της οικονομίας, καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές και μειώνονται οι εισαγωγές. Αναφέρθηκε επίσης σε προγραμματισμένες αυξημένες δαπάνες για τη μισθοδοσία του δημοσίου και κοινωνικές δαπάνες άνω των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στον αντίποδα, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, υποστήριξε ότι το προσχέδιο επιβεβαιώνει την αναιμική ανάπτυξη της οικονομίας και τη λιτότητα. Τόνισε ότι οι φορολογούμενοι θα υποστούν νέα αφαίμαξη, δεδομένου ότι οι έμμεσοι φόροι παραμένουν υψηλοί και η αύξηση των εσόδων δεν αντανακλά την πραγματική ανάπτυξη. Υποστήριξε ότι προβλέπεται μείωση των μισθών της Κεντρικής διοίκησης κατά 1,61% και απαιτείται προσοχή σχετικά με τις κοινωνικές παροχές και τις συντάξεις, καθώς οι αυξήσεις καλύπτουν μόλις τον τρέχοντα πληθωρισμό.
Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ, ο κ. Μαμουλάκης σημείωσε ότι υπάρχει αποτυχία στην απορρόφηση κονδυλίων, ενώ για τη διαχείριση του χρέους επισήμανε ότι παραμένει σε επισφαλή βάση χρηματοδότησης μέσω ομολόγων.
Πηγή: newsbeast.gr