Διλήμματα και στρατηγικές στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας
Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Πολιτικά, το Σαββατοκύριακο ήταν γεμάτο από γεγονότα, με τον Νίκο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ και τους υποψήφιους προέδρους του ΠΑΣΟΚ στο ΣΕΦ. Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στα αριστερά της, αλλά φαίνεται πως σχεδιάζει και κινήσεις προς τα δεξιά. Ας εξετάσουμε τα γεγονότα με τη σειρά τους.
Αρκετή προσοχή συγκέντρωσε η παρουσία του Νίκου Παππά στη ΔΕΘ. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στραφεί στο προσκήνιο του πολιτικού διαλόγου, αλλά το κλίμα δεν ήταν θετικό. Ο χαρακτηρισμός “Ιούδας” από τον στιχουργό Νίκο Μωραΐτη υποδηλώνει την αναστάτωση που προκαλεί η στάση του, ιδιαίτερα ανάμεσα στους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη. Η εσωκομματική πίεση είναι εμφανής, καθώς τα εσωκομματικά ζητήματα υπερίσχυσαν στις ερωτήσεις που δέχθηκε στη συνέντευξη Τύπου.
Σημαντικό ρόλο στη ΔΕΘ διαδραμάτισε και ο Παύλος Πολάκης. Φαίνεται πως υπάρχουν προσπάθειες για επανασύνδεση του Ν. Παππά με τον Πολάκη. Ο τελευταίος έκανε ισχυρή εμφάνιση ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για της προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι σχέσεις του με τον Σωκράτη Φάμελλο είναι καθαρές και με προοπτική για συνεργασία, αν και τονίζει ανεξαρτησία.
Ο Πολάκης αποδείχθηκε δυναμικός στην προσπάθειά του να επισπεύσει τις εκλογές. Αν και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει για εκλογές στις 24 Νοεμβρίου, εκείνος προτείνει οι εκλογές να γίνουν νωρίτερα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη παραμένει στο προσκήνιο. Όπως επιβεβαίωσε πρόσωπο κοντά του, δεν έχει αλλάξει κάτι στις προθέσεις του να είναι υποψήφιος. Αναμένονται ανακοινώσεις από σήμερα έως την Τετάρτη, κάτι που αναδεικνύει τις έντονες πολιτικές διεργασίες εντός του κόμματος.
Στο ΠΑΣΟΚ, ενθουσιασμός και κλίμα ενότητας επικρατούν. Στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, οι υποψήφιοι πρόεδροι παρουσίασαν τις θέσεις τους σε ένα ανοιχτό και θετικό κλίμα, με κοινό στόχο την ενδυνάμωση του κόμματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε για περεταίρω αλλαγές στην επικοινωνία του κόμματος.
Ο Χάρης Δούκας και άλλοι υποψήφιοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν την πλατφόρμα τους. Ο Δούκας, με προτάσεις σχετικά με την κοινωνική πολιτική, καθώς και οι υπόλοιποι υποψήφιοι, όπως ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισαν την ανάγκη για ενότητα και συνεργασία, κινούμενοι παράλληλα με τα συμφέροντα του ΠΑΣΟΚ.
Η Διαμαντοπούλου επικέντρωσε την ομιλία της πιο πολιτικά και λιγότερο κομματικά. Οι τοποθετήσεις της κάθε άλλο παρά την έκαναν δημοφιλή στο εσωκομματικό κοινό, καθώς αναφερόταν περισσότερο σε ιδεολογικά θέματα και δεν έκρυψε τις κριτικές της προς το ΠΑΣΟΚ και τις προηγούμενες πολιτικές του.
Στους διαδρόμους του ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι έχουν ξεχωρίσει. Οι Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου ποντάρουν στην προσωπική τους πολιτική καριέρα και στην ευρύτερη αναγνωρισιμότητά τους. Η Γιαννακοπούλου ανάφερε ότι «έβρεχε ψήφους» χωρίς την κατάλληλη εκμετάλλευση, κάτι που προφανώς αφορούσε την ηγεσία του κόμματος.
Κλείνοντας, ενδιαφέρον υπάρχει και στην κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται συσκέψεις για την αντιμετώπιση των πολιτικών κινήσεων στα δεξιά της ΝΔ, με στόχο να αποτραπεί η ενίσχυση υπερσυντηρητικών κομμάτων. Στρατηγικά, αυτό αποτελεί μέρος του σχεδιασμού τους για τις επόμενες εκλογές.
Πηγή: newsbeast.gr