Η Αντίκτυπος της Οικονομικής Κατάστασης στις Επιλογές των Πολιτών στις Ευρωπαϊκές Εκλογές
Η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι εντυπωσιακά υψηλή στην αρχή της 10ης κοινοβουλευτικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το 42% των πολιτών εκφράζουν θετική εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 34%, διατηρώντας τη σταθερότητά του σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.
Η προσέλευση στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου ανήλθε στο 50,74%, αποτυπώνοντας την υψηλότερη συμμετοχή των τελευταίων 30 χρόνων, και παρόμοια ποσοστά με αυτά του 2019. Το 56% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύουν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ, αν και στην Ελλάδα μόνο το 26% των πολιτών συμμερίζεται αυτή την άποψη.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι κύριες παράμετροι που επηρεάζουν τις αποφάσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων είναι η αύξηση των τιμών και το κόστος ζωής (70%) καθώς και η οικονομική κατάσταση (69%). Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, 34% των πολιτών δηλώνουν ότι η διεθνής κατάσταση τους ώθησε να συμμετάσχουν στις εκλογές, και 32% αναφέρουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου ως κίνητρα.
Στην Ελλάδα, οι πολίτες ψηφίζουν κυρίως για θέματα όπως η κοινωνική προστασία και η υγειονομική περίθαλψη (40%), με τη διεθνή κατάσταση να εντάσσεται στο 37% των αναφορών. Από τους ερωτηθέντες που δεν συμμετείχαν στις εκλογές, το 46% ανέφερε ότι το κόστος ζωής θα μπορούσε να τους κίνητρόσει να ψηφίσουν, ενώ το 36% αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πολίτες σε Ελλάδα και ΕΕ είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της Ένωσης, με το 65% να δηλώνουν θετική στάση. Στην ΕΕ, οι κύριες λόγοι που θεωρούν ωφέλιμη τη συμμετοχή στην Ένωση περιλαμβάνουν την αυξημένη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών (36%), την προστασία της ειρήνης (32%), και τη συμβολή της ΕΕ στην οικονομική ανάπτυξη (28%). Στην Ελλάδα, η προστασία της ειρήνης είναι ο πιο ανεπτυγμένος λόγος (45%), ακολουθούμενος από την συνεργασία με τις άλλες χώρες της ΕΕ (36%).
Η ανάλυση της έρευνας αποκαλύπτει επίσης ότι η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές γίνεται συνήθεια για πολλούς πολίτες, καθώς το 50% των Ελλήνων ψηφοφόρων δήλωσαν ότι ψηφίζουν πάντα. Οι βασικοί λόγοι που επηρεάζουν την υποστήριξή τους στα κόμματα προέρχονται από την εγγύτητα των προτάσεων με τις αξίες τους: το 47% αναφέρει ότι η στάση του κόμματος σε ευρωπαϊκά θέματα είναι κρίσιμη.
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, σχολίασε σχετικά με τα αποτελέσματα: «Οι πολίτες εξέφρασαν την επιθυμία τους να ακουστεί η φωνή τους, δίνοντάς μας εντολή να παρέχουμε λύσεις και να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους».
Πηγή: newsbeast.gr