Συμφωνία για τη Διατήρηση της Τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία για τα Επόμενα 20 Χρόνια

Συμφωνία για τη Διατήρηση της Τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία για τα Επόμενα 20 Χρόνια


Σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μαζί με την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου, ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας που αφορά στη συνέχιση της τηλεθέρμανσης για 130.000 καταναλωτές στη Δυτική Μακεδονία (Πτολεμαίδα, Κοζάνη, Αμύνταιο) για τα επόμενα 20 χρόνια. Σημειώνεται ότι το κόστος αυτής της τηλεθέρμανσης θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης.

Η συμφωνία επιλύει τρία κύρια ζητήματα:
– Ρύθμιση χρεών ύψους 130 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, τα οποία είχαν συσσωρευθεί από την προηγούμενη λειτουργία της τηλεθέρμανσης. Αυτή η ρύθμιση θα γίνει με τη συμμετοχή του κράτους, των δήμων και της ΔΕΗ.
– Διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης για τα επόμενα δύο χρόνια με τη χρήση υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων και ηλεκτρολέβητες.
– Κατασκευή και λειτουργία μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας από τη ΔΕΗ με τη χρήση φυσικού αερίου (και μελλοντικά υδρογόνου) κατά την περίοδο 2026-2027, καλύπτοντας τις ανάγκες τηλεθέρμανσης των τριών περιοχών με εκτιμώμενη επένδυση 80 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο υπουργός, η ενδιάμεση περίοδος της συμφωνίας εξασφαλίζει τιμή πώλησης ενέργειας από τη ΔΕΗ προς τις δημοτικές επιχειρήσεις στα 32,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν υπολογιστεί και το επίδομα θέρμανσης, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, οι τιμές διαμορφώνονται στα ίδια επίπεδα με τις υφιστάμενες. Οι δήμαρχοι των τριών περιοχών ανέφεραν ότι οι τελικές τιμές για τους καταναλωτές κυμαίνονται μεταξύ 6,5 και 7 σεντς ανά κιλοβατώρα. Σε σύγκριση με εναλλακτικές πηγές, οι τιμές είναι πολλαπλάσιες: π.χ., αντλία θερμότητας 10,5 σεντς, βιομάζα 10-13,5 σεντς, ηλεκτρολέβητες πάνω από 20 σεντς και λέβητες πετρελαίου 16 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Η τηλεθέρμανση παρέχει θέρμανση στα σπίτια μέσω δικτύου ζεστού νερού, το οποίο παράγεται κυρίως από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες όμως αναμένεται να τεθούν σταδιακά εκτός λειτουργίας με την απολιγνιτοποίηση.

Πηγή: newsbeast.gr