Πώς συνεχίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμών – Τι ισχύει για το εμβόλιο της Astra Zeneca και τις παρενέργειες

0
137
πώς-συνεχίζεται-το-πρόγραμμα-εμβολια

Κανονικά συνεχίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού. Τα ηλικιακά όρια για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca δεν άλλαξαν, ωστόσο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το «πράσινο φως» για την επιλογή εμβολίου στις γυναίκες ηλικίας 30-49 ετών.

Η Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε εκτάκτως χθες μετά την εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca και στη χώρα μας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκαθάρισε ότι καταγράφηκαν πέντε περιπτώσεις μέχρι τώρα του συνδρόμου TTS θρόμβωσης – θρομβοπενίας έπειτα από τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

Τέσσερις από αυτές αφορούν σε γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μία σε άντρα 35 ετών. Από τα περιστατικά αυτά ένα ανάρρωσε, τρία εξακολουθούν να νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε.

Για όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου με AstraZeneca, η Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τη συνέχιση με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση.

Αλλαγή εμβολίου στη δεύτερη δόση συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από ΤΤS είναι συνήθως γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Η Μαρία Θεοδωρίδου έκανε ξεκάθαρο ότι συνεχίζεται κανονικά σε όλες τις ηλικίες η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και επανέλαβε πως η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι απειροελάχιστη ιδίως μετά τη 2η δόση του εμβολίου.

Επίσης, ανέφερε ότι στον ΕΟΦ έχουν ήδη κατατεθεί περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης ώστε να καταγράφονται άμεσα τα όποια ύποπτα περιστατικά και να ερευνώνται.

Τι απαντά ο ΕΟΦ
Σε ανακοίνωσή του για τα πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης με θρομβοπενία στη χώρα μας, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων σημείωσε ότι η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με το εν λόγω σκεύασμα είναι 0,55/100.000.

«Σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000)», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΦ.

«Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000)», συνεχίζει ο ΕΟΦ και καταλήγει:

«Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε εχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων».

Το Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για τους 30-34 για όλα τα εμβόλια
Το Σάββατο 29 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορωνοϊού για την ηλικιακή ομάδα των 30 με 34 ετών, όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Χθες, Τετάρτη 26 Μαΐου, άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τους 35-39. Ήδη έχουν κλειστεί περισσότερα από 102.000 ραντεβού.

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr