Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

0
34

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελεί το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία είναι κλειστά από τις αρχές Νοεμβρίου στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία στις 8-15 Ιανουαρίου.

Πάντως, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, μετά την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Υπάρχει αυτό το κενό μεταξύ 7-10 ημερών για να δούμε τα αποτελέσματα μιας κατάστασης επιδημιολογικά. Αυτό περιμένουμε. Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό.

Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά. Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή», δήλωσε στο MEGA ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε, σχετικά με τα σχολεία, ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουν την άλλη εβδομάδα, προκειμένου να εκτιμήσουν τα δεδομένα πιο προσεκτικά.

Με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου και να υπάρχει μείωση μέτρων ανέφερε στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη. «Καλό είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα» δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι εκφράζει προσωπική άποψη.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, γιατί θα δείξει το δεκαήμερο αν οι δείκτες, που είναι μειωμένοι, θα δώσουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν σχολεία κλπ. «Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν» προειδοποίησε.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Νίκος Σύψας εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, σε συνέντευξή του την Κυριακή. Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και τα καταστήματα, ο Νίκος Σύψας απάντησε ότι αυτό είναι “εντελώς άγνωστο γιατί η επιδημία είναι απρόβλεπτη”.

Ακόμα, είπε πως η απόφαση θα ληφθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν όλα πάνε καλά ενδεχομένως τα δημοτικά να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, τόνισε ο καθηγητής εκφράζοντας, ωστόσο, προβληματισμό για εικόνες “που υποδηλώνουν διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών”.

Η αντανάκλαση αυτής της εικόνας, θα φανεί γύρω στις 10 Ιανουαρίου, επομένως είναι πιο σώφρον να εκτιμήσουμε τότε την κατάσταση για να κάνουμε τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση”, τόνισε και κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν ό,τι μπορούν “για να στερήσουμε από τον κορονοϊό το οξυγόνο του, που είναι οι συναθροίσεις μας”.

Πέτσας: Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για τα σχολεία
Μέσα στην εβδομάδα θα κριθεί πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ερωτηθείς εάν θα παραταθεί το lockdown και αν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, τόνισε: “Καταρχάς ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα έως τις 7 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε έχουμε αρκετές μέρες μπροστά μας και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα πολύ προσεκτικά προκειμένου να έχουμε τη μείωση στο ιικό φορτίο σε όλη την επικράτεια όπως έχει σχεδιαστεί.

Όσον αφορά τα σχολεία εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με τους ειδικούς προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων”. Όπως τόνισε, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία.

Ερωτηθείς εάν θα ανοίξουν όλες σχολικές βαθμίδες ταυτόχρονα, απάντησε:
“Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία και αν θα αφορούν όλες τις βαθμίδες ταυτόχρονα αυτό θα το δούμε μετά τις συνεννοήσεις που θα υπάρχουν με την υπουργό και τους ειδικούς. Αυτό θα γίνει εντός της εβδομάδας και μετά θα υπάρξουν ανακοινώσεις”.

Κεραμέως: Προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία
Για το άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, η υπουργός Παιδείας ανέφερε «προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες με την επιτροπή των ειδικών».

Πηγή: tilegrafimanews.gr