ΠΡΟΣΟΧΗ! Νέα βεβαίωση μετακίνησης από σήμερα – Τι ανοίγει και πότε: Ραγδαίες εξελίξεις

0
46
προσοχη-νέα-βεβαίωση-μετακίνησης-από

ΠΡΟΣΟΧΗ! Νέα βεβαίωση μετακίνησης από σήμερα – Τι ανοίγει και πότε: Ραγδαίες εξελίξεις – Όλες οι πληροφορίες

NEWS: Πρόστιμα θα πληρώσουν όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν στα χέρια τους τις νέες βεβαιώσεις μετακίνησης (https://forma.gov.gr) καθώς χθες έληξαν οι βεβαιώσεις κίνησης εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, επιτηδευματιών και μελών οργάνωσης διοίκησης για την εκτέλεση της εργασίας τους που εκδόθηκαν μέχρι τη Δευτέρα 8 Μαρτίου και ώρα 16:00. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Έτσι οι εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να μπουν ακόμη και σήμερα να τυπώσουν την νέα βεβαίωση που λήγει 22 Μαρτίου 2021 για να την έχουν οι εργαζόμενοι από την Τρίτη 16 Μαρτίου καθώς διαφορετικά οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν πρόστιμα.

Στην περίπτωση αυτή, οι εργοδότες οφείλουν να εφοδιάσουν τους εργαζόμενους με νέες βεβαιώσεις κίνησης οι οποίες δύνανται να έχουν διάρκεια ισχύος από σήμερα 16/3/2021 και όχι πέραν των 14 ημερών.

Να σημειωθεί ότι οι βεβαιώσεις μετακίνησης που εκδόθηκαν από τη Δευτέρα 08/03/2021 και ώρα 16:01 και εφεξής δύνανται να έχουν ισχύ έως 14 ημέρες και δεν χρειάζεται να εκτυπωθούν πάλι πάρα μόνο στις 22 Μαρτίου που θα ισχύσουν οι νέες.

Υπενθυμίζεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση μετακίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, β) τηλεργασία και γ) νόμιμη άδεια, και οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Η βεβαίωση μετακίνησης χορηγείται αφενός ηλεκτρονικά από τη διεύθυνση https://eservices.yeka.gr/ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζομένους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Το έντυπο πρέπει να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητά τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISnet (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας). Ο έλεγχος των δηλωθέντων στοιχείων για τυχόν παραβάσεις επιδιώκεται να γίνεται ηλεκτρονικά με επιτόπια και σε πραγματικό χρόνο πρόσβασης των ελεγκτών (αστυνομικών ή και Επιθεωρητών Εργασίας) στα στοιχεία τηλεργασίας και αναστολών.

Για παράδειγμα, από τα στοιχεία του εντύπου της μετακίνησης ενός εργαζομένου θα μπορεί να διασταυρώνεται ο ΑΦΜ της επιχείρησης και του εργαζομένου μέσω «ΕΡΓΑΝΗΣ» για να διαπιστωθεί αν είναι σε κανονικό καθεστώς εργασίας, οπότε μπορεί να μετακινείται για λόγους εργασίας, ή αν είναι σε τηλεργασία ή σε αναστολή, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα έχει κυρώσεις για ψευδή δήλωση.

Για τον ιδιωτικό τομέα τα έντυπα είναι τα εξής :

-ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ (Για Εργαζόμενους Επιχειρήσεων) για Κοινές επιχειρήσεις – Εργοδότες απογεγραμμένοι στον ΕΦΚΑ με στοιχεία ΟΠΣ ΕΦΚΑ

– ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (Αυτοαπασχολούμενου – Ελ. Επαγγελματία & Επιτηδευματία) (Για προσωπικές βεβαιώσεις επιτηδευματιών)

για Εργοδότες – Ατομικές Επιχειρήσεις απογεγραμμένοι στον ΕΦΚΑ με στοιχεία ΟΠΣ ΕΦΚΑ για αυτοαπασχολούμενους ελ. Επαγγελματίες και επιτηδευματίες μη απογεγραμμένους ως εργοδότες στον ΕΦΚΑ με στοιχεία TAXISNET

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Μέλους Οργάνου Διοίκησης (Οι βεβαιώσεις για τα μέλη οργάνου διοίκησης οι υποβολές γίνονται από τις επιχειρήσεις) για Εργοδότες – Επιχειρήσεις απογεγραμμένοι στον ΕΦΚΑ με στοιχεία ΟΠΣ ΕΦΚΑ για επιχειρήσεις μη απογεγραμμένες ως εργοδότες στον ΕΦΚΑ με στοιχεία TAXISNET.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Νέα βεβαίωση μετακίνησης από σήμερα – Τι ανοίγει και πότε: Ραγδαίες εξελίξεις – Προς τέλος το Lockdown

Εκτάκτως συνεδριάζει αύριο Τετάρτη (17.03.2021) η Επιτροπή των ειδικών για να εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση και να εξετάσει το… πότε και πως θα οδηγηθούμε στην άρση του lockdown και το άνοιγμα της αγοράς.

Με δεδομένη την κούραση των πολιτών από το lockdown των σχεδόν τεσσάρων μηνών, η κυβέρνηση αναζητά ένα “κουμπί αποσυμπίεσης” αλλά πάντα με γνώμονα την επιδημιολογική κατάσταση. Και ακριβώς αυτό θα εξετάσει η υγειονομική Επιτροπή στην έκτακτη συνεδρίαση της: το χρονοδιάγραμμα του πως θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και το άνοιγμα της αγοράς.

Οι ειδικοί θα εξετάσουν την επιδημιολογική κατάσταση, θα αξιολογήσουν τα μέτρα και θα αποφασίσουν που χρειάζονται αλλαγές.

Στο τραπέζι συζητείται το άνοιγμα λιανεμπορίου αλλά και κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών, ακόμη και από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου και πάντως πριν το τέλος του μήνα, με αυστηρούς όρους λειτουργίας. Με ραντεβού, στην αρχή εκτός καταστήματος, και στη συνέχεια και εντός και με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων στο εσωτερικό, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε χώρου. Παράλληλα συζητείται να υπάρχει ένα χιλιομετρικό περίγραμμα μέσα στο οποίο θα μπορούν να ψωνίζουν οι καταναλωτές.

Στους κόλπους των επιστημόνων διακρίνει κανείς όλο και περισσότερες φωνές να συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι ως τα τέλη Μαρτίου ή το αργότερα στις πρώτες ημέρες του Απριλίου, θα πρέπει να ξεκινήσει η σταδιακή άρση του lockdown. Τα επιχειρήματα είναι ότι η καραντίνα, όπως εφαρμόζεται σήμερα, δεν αποδίδει, αλλά ούτε και υπάρχουν άλλα μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν και να είναι αποτελεσματικά. Επιπλέον κάποιοι επιστήμονες, αλλά και η Κυβέρνηση, προσδίδουν μεγάλη σημασία και στον παράγοντα κόπωση των πολιτών, εκτιμώντας ότι η παράταση του lockdown ίσως να μην έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Παράλληλα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους δείχνουν πως το άνοιγμα της οικονομίας, με αυστηρούς κανόνες, δεν θα έχει μεγαλύτερη επίπτωση στην επιδημιολογική καμπύλη, τουλάχιστον όχι περισσότερη από σήμερα. Ενώ επιχειρηματολογούν υπέρ της ανάγκης να αυξηθούν τα rapid test.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι αν τηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα από όλους, τότε σε 2 με 3 εβδομάδες η πίεση στα νοσοκομεία θα αποκλιμακωθεί και θα είναι “πιο ασφαλής ο δρόμος…”. Ο καθοριστικός πάντως παράγοντας, για όποια απόφαση, θα είναι η δυναμική της πανδημίας τις επόμενες ημέρες.

Αρση μέτρων: Χαλαρώνει η απαγόρευση του ωραρίου μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα -Προς άνοιγμα τα κομμωτήρια

Απαγόρευση κυκλοφορίας Αθήνα: Αλλάζουν οι ώρες και οι κωδικοί στο 13033;

Lockdown:Συνεδριάζει αύριο η Υγειονομική Επιτροπή–Στο τραπέζι η χαλάρωση των μέτρων

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr