Ριφιφί στο Ψυχικό: Οι αρχές αναζητούν κρυψώνα και συνεργούς του κατηγορούμενου

0
36
ριφιφί-στο-ψυχικό-οι-αρχές-αναζητούν-κ

Την κρυψώνα-«τρύπα» με κλοπιμαία από το ριφιφί στις τέσσερις παραβιασμένες θυρίδες της τράπεζας του Ψυχικού, αλλά και συνεργούς αναζητά η ΕΛ.ΑΣ.

Στο μικροσκόπιο των αρχών μπήκαν τρία τουλάχιστον συγκεκριμένα άτομα, τα δύο εκ των οποίων φέρονται να έχουν κληθεί για καταθέσεις, χωρίς να προκύψει κάποιο νέο στοιχείο, ενώ ένα τρίτο αναζητείται.

Παράλληλα, οι αρχές θα προχωρήσουν και σε άρση απορρήτου για να δουν τα στίγματα εκπομπής του κινητού του προφυλακισμένου 58χρονου, το επίμαχο χρονικό διάστημα του Αυγούστου, όταν εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκαν οι διαρρήξεις.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο 58χρονος κατηγορούμενος δεν «ξεφορτώθηκε» χρήματα και κυρίως κοσμήματα και αντικείμενα αξίας, για να μην υπάρξουν μάρτυρες που θα τον συνδέσουν με την διάρρηξη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ως ισχυρό ενοχοποιητικό στοιχείο αξιοποιήθηκαν τα ίχνη… πούδρας δέρματος, «σκόνη» που προέκυψε από την… εξάτμιση ιδρώτα και σωματικού λίπους, τα οποία βρέθηκαν εσωτερικά πλαστικού κουτιού μιας από τις τέσσερις θυρίδες που παραβιάστηκαν στην τράπεζα του Ψυχικού. Αυτά έδειξαν τον 58χρονο κατηγορούμενο, το DNA του οποίου ταυτοποιήθηκε με τα γενετικά ευρήματα.

Ο ίδιος, αλλά και οι συνήγοροι υπεράσπισής του, υποστήριξαν πως πρόκειται για μικτό δείγμα DNA, που αντιστοιχεί σε αυτό του πελάτη τους, της κατόχου της θυρίδας και ενός ακόμη ατόμου. Ισχυρίστηκαν ότι δίπλα από την συγκεκριμένη θυρίδα είναι το τραπεζάκι που οι κάτοχοι ανοίγουν τις θυρίδες τους, και εκτιμούν πως η κάτοχος της θυρίδας μετέφερε το DNA του πελάτη τους και του άλλου ατόμου, ακουμπώντας το συγκεκριμένο τραπεζάκι.

Ανακριτής και εισαγγελέας, μετά από έξι ώρες απολογίας και εξέτασης των στοιχείων της δικογραφίας, δεν πείστηκαν από τους υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς και έκριναν τον κατηγορούμενο ως προσωρινά κρατούμενο. Οι δικηγόροι του Αντώνης Βουλγαράκης και Βασίλης Σερεμέτης, υπέβαλλαν αίτημα στον Ανακριτή προκειμένου να ορίσουν δικαστικό πραγματογνώμονα γενετιστή, τον κ. Γιώργο Φιτσιάλο, ο οποίος εκτιμούν ότι θα μπορέσει επιστημονικά να επιβεβαιώσει την θέση τους.

Ο πραγματογνώμονας θα λάβει όλο το αποδεικτικό υλικό από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για να γίνει βαθύτατη μοριακή ανάλυση, η οποία σε περίπτωση που επαληθεύσει τον υπερασπιστικό ισχυρισμό, η υπόθεση θα εξεταστεί από την αρχή.

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι τον 58χρονο τον παρακολουθούσαν επί μήνες οι Αρχές, για να δουν αν θα δώσει κάπου τα κλοπιμαία, αλλά διαπίστωσαν ότι πήγαινε μόνο δουλειά-σπίτι και αντίστροφα, ενώ σημείωσαν ότι στην πραγματογνωμοσύνη αναφέρεται ότι για να ανοίξει η κλειδαριά της θυρίδας χρειάζεται κάποιος να χτυπά το κατσαβίδι για ένα λεπτό με σφυρί κάτι που θα γινόταν αντιληπτό από τους υπαλλήλους της τράπεζας.

Ο κατηγορούμενος κατά την απολογία του υποστήριξε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι, που θα μπορούσε το DNA να έχει μεταφερθεί, ενώ αναφορικά με τα μέτρα προφύλαξης που φέρεται να λάμβανε όταν επισκεπτόταν την τράπεζα ισχυρίστηκε: «Το καπέλο είναι αγαπημένο μου αξεσουάρ και το χρησιμοποιώ συχνά στην καθημερινότητά μου. Τα γάντια και τη μάσκα τα φορούσα λόγω κορωνοϊού. Το ινστιτούτο αισθητικής της συζύγου μου βρίσκεται κοντά στην τράπεζα και δεν ήθελα κάποιος πελάτης να δει ότι δεν τηρώ τα μέτρα».

Συνολικά πέντε φορές φέρεται να είχε μπει ο κατηγορούμενος στον χώρο των θυρίδων του υποκαταστήματος της τράπεζας στο Ψυχικό, όπως έχει καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας. Οι δύο επισκέψεις τοποθετούνται χρονικά μέσα στον περασμένο Οκτώβριο (21 και 22), ενώ οι υπόλοιπες τρείς είχαν πραγματοποιηθεί από τις 10 Αυγούστου έως και τα τέλη του ίδιου μήνα, όταν και υπολογίζεται να έχουν παραβιαστεί οι τέσσερις θυρίδες. Τα βίντεο από τις συγκεκριμένες επισκέψεις, έχουν σβηστεί βάσει πρωτοκόλλου.

Ο ειδικός πραγματογνώμονας Γιώργος Ραυτογιάννης μαζί με τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, από την προσομοίωση-αναπαράσταση της παραβίασης κλοπής διαπίστωσαν ότι ο δράστης ήταν πιθανόν ένας, και παραβίασε τις 4 θυρίδες με το ίδιο κατσαβίδι και με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία. Μάλιστα κατάφεραν οι ίδιοι να ανοίξουν την κλειδαριά σε 5 λεπτά.

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr