Ρίσι Σούνακ: O βασιλιάς Κάρολος έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

0
114

Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι και επίσημα μετά τις 1:30 το μεσημέρι της Τρίτης ο Ρίσι Σούνακ ο οποίος συναντήθηκε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ με τον βασιλιά Κάρολο στον οποίο, νωρίτερα, υπέβαλε την παραίτησή της η απερχόμενη ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ, Λιζ Τρας.

Ο βασιλιάς Κάρολος έδωσε την εντολή στον Ρίσι Σούνακ να σχηματίσει κυβέρνηση με την παράδοση να θέλει τον εκάστοτε βρετανό μονάρχη να ρωτάει τον πολιτικό που θα αναλάβει τα ηνία της Βρετανίας «μπορείτε να σχηματίσετε κυβέρνηση;».

Μετά τη συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα κατευθυνθεί στη Ντάουνινγκ Στριτ έξω από την οποία αναμένεται να εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία μετά και την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

Η αποχαιρετιστήρια ομιλία της Τρας: Καλή επιτυχία στον Σούνακ, έρχονται καλύτερες ημέρες για τη Βρετανία

Η Λίζ Τρας πραγματοποίησε την αποχαιρετιστήρια ομιλία της στην Ντάουνινγκ στριτ, προτού σπεύσει στα ανάκτορα για να συναντήσει τον βασιλιά Κάρολο.

«Ήταν τεράστια τιμή να είμαι πρωθυπουργός, λέει η ίδια, και ειδικότερα να ηγηθώ του έθνους στο μνημόσυνο για την εκλιπούσα βασίλισσα», ξεκίνησε η Τρας στη σύντομη ομιλία της.

Είπε ότι η κυβέρνηση ενήργησε «επειγόντως και αποφασιστικά» στο πλευρό των οικογενειών για τους λογαρισαμούς τους και των επιχειρήσεων για να αποφύφουν την πτώχευση.

Ανατρέψαμε την αύξηση της εθνικής ασφάλισης. Βοηθήσαμε εκατομμύρια νοικοκυριά με τους λογαριασμούς ενέργειας και βοηθήσαμε χιλιάδες επιχειρήσεις να αποφύγουν την πτώχευση. Παίρνουμε πίσω την ενεργειακή μας ανεξαρτησία, ώστε να μην είμαστε ποτέ ξανά υπόχρεοι στις διακυμάνσεις της παγκόσμιας αγοράς ή σε κακόβουλες ξένες δυνάμεις.

Η Τρας δήλωσε ότι η θητεία της την έχει πείσει περισσότερο από ποτέ ότι πρέπει «να είμαστε τολμηροί και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

«Όπως έγραψε ο Ρωμαίος φιλόσοφος Σενέκας, δεν είναι επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα που δεν τολμάμε, είναι επειδή δεν τολμάμε που γίνονται δύσκολα».

«Απλώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε μια χώρα χαμηλής ανάπτυξης όπου η κυβέρνηση καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο του εθνικού μας πλούτου», συνέχισε.

Πρόσθεσε: «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ελευθερίες του Brexit για να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρέχουμε περισσότερες ελευθερίες στους ίδιους τους πολίτες μας. Και να αποκαταστήσουμε την εξουσία στους δημοκρατικούς θεσμούς. Αυτό σημαίνει χαμηλότερους φόρους, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κρατήσουν περισσότερα από τα χρήματα που κερδίζουν.

Τρας: «Έυχομαι κάθε επιτυχία στον Ρίσι Σούνακ»

Η απερxόμενη πρωθυπουργός τόνισε την υποστήριξή της στην Ουκρανία ξεκαθαρίζοντας ότι εργάστηκε για την στήριξή της απέναντι στη ρωσική εισβολή αλλά και την ενίσχυση των αμυντικών ιναοτήτων της Μ. Βρετανίας

Ευχήθηκε στον Σούνακ «κάθε επιτυχία για το καλό της χώρας μας».

Ευχαρίστησε την οικογένειά της και τους φίλους της, την ομάδα της στη Νο 10 και το προσωπικό ασφαλείας της.

Κλείνοντας, είπε ότι ανυπομονεί να περάσει περισσότερο χρόνο στην εκλογική της περιφέρεια South West Norfolk και να την υπηρετήσει δηλώνοντας ότι πιστεύει στη Βρετανία και τον βρετανικό λαό, σίγουρη για τις καλύτερες μέρες που έρχονται.

Η Λιζ Τρας οδεύει στα ανάκτορα να συναντήσει τον Βασιλιά Κάρολο, πριν την άφιξη του Ρίσι Σούνακ στα ανάκτορα για την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr