Samsung Galaxy S22 Ultra: Τα χαρακτηριστικά της flagship σειράς

0
204
samsung-galaxy-s22-ultra-τα-χαρακτηριστικά-της-flagship-σειράς

Samsung Galaxy S22 Ultra: Τα χαρακτηριστικά της flagship σειράς

Ειδήσεις: Η φετινή flagship σειρά της Samsung έχει τραβήξει τα βλέμματα των χρηστών και σε γενικές γραμμές μας έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις. Στο υψηλότερο σκαλοπάτι της, συναντάμε το Galaxy S22 Ultra, μια συσκευή που βαδίζει στα χνάρια του προκατόχου της, ενώ παράλληλα συνεχίζει την κληρονομιά των Galaxy Note.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Για πολλούς χρήστες, η φωτογραφία είναι ένας τρόπος έκφρασης και όπως είναι φυσικό οι χρήστες αυτοί επιζητούν μια συσκευή που να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και στις απαιτήσεις τους.

Το Galaxy S22 Ultra έρχεται με πέντε κάμερες συνολικά, συνδυάζοντας πολύ εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά. Σαφέστατα η Samsung στοχεύει για την κορυφή, το ερώτημα όμως είναι αν μπορεί να την κατακτήσει; Τα δείγματα που τραβήξαμε με τις κάμερες της συσκευής, καθώς και τα σχόλιά μας πάνω σε αυτά θα σας βοηθήσουν να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Πριν ξεκινήσουμε, ας δούμε συνοπτικά ποιες ακριβώς κάμερες διαθέτει η ναυαρχίδα της Samsung.

Στο πίσω μέρος της συσκευής συναντάμε:

Τον βασικό ευρυγώνιο φακό 108MP με f/1.8 στα 22mm
Έναν υπερευρυγώνιο φακό 12MP f/2.2 στα 13mm
Έναν τηλεφακό 10MP f/2.4 στα 69mm
Έναν 10X τηλεφακό 10MP f/4.9 στα 230mm
Στο μπροστινό μέρος συναντάμε:

Την selfie κάμερα 40MP f/2.2
Στο βίντεο, υπάρχει δυνατότητα καταγραφής έως 4Κ 60FPS με όλους τους φακούς και επιπλέον με τον ευρυγώνιο 8K 24FPS.

Ευρυγώνιος

Ξεκινώντας με το βασικό φακό της συσκευής, τον ευρυγώνιο με δυνατότητα λήψης 108MP, θα θέλαμε αρχικά να πούμε ότι καταλήξαμε να τον χρησιμοποιούμε λιγότερο από όλους.

Όχι επειδή δεν είναι καλός φακός, αντιθέτως, είναι εξαιρετικός φακός με εξαιρετικές επιδόσεις στις περισσότερες συνθήκες, ειδικά σε καταστάσεις με πιο ασθενή φωτισμό. Τον χρησιμοποιούσαμε λιγότερο εξαιτίας του πόσο είχαμε εντυπωσιαστεί από τους άλλους φακούς και συγκεκριμένα τον 10X τηλεφακό.

Όσον αφορά τον ευρυγώνιο όμως, πάντα θα είναι η ασφαλή επιλογή, ανεξάρτητα από τις συνθήκες φωτογράφισης, έχει σταθερά καλή αποτύπωση χρωμάτων, επιτρέπει περισσότερο φως να εισέλθει με αποτέλεσμα να έχουμε πιο φωτεινές, ευκρινείς λήψεις με καλύτερο δυναμικό εύρος, ειδικά σε συνθήκες όπου η πηγή φωτός έρχεται απευθείας πάνω στον φακό.

Στις νυχτερινές λήψεις όπου ο φωτισμός δεν είναι και τόσο καλός, οι επιδόσεις του είναι πολύ καλές, με σωστά χρώματα, αρκετή λεπτομέρεια αλλά και αντίθεση στα σημεία που υπάρχουν σκιές.

Βέβαια, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία night mode υπήρχαν στιγμές που η φωτογραφία μας κατέληγε να φαίνεται λες και είναι τραβηγμένη με κανονικό φως, κάνοντας τη λήψη να μην φαίνεται πια νυχτερινή, κάτι το οποίο είναι εντυπωσιακό μεν, αλλά καθόλου ρεαλιστικό. Μερικές φορές καλό είναι να φαίνεται πως είναι νυχτερινή λήψη, κρατώντας την λεπτομέρεια αλλά και την ατμόσφαιρά της, κάτι που με το night mode χάνεται.

Στο βίντεο βλέπουμε επίσης πολύ καλές επιδόσεις, με τρομερή σταθεροποίηση, ωστόσο θα θέλαμε λίγο καλύτερη ποιότητα εικόνας.

Αρχικά θεωρούμε πως η δυνατότητα 8K δεν έχει ακόμα κάποιο σοβαρό λόγο ύπαρξης. Πολλές φορές το αποτέλεσμα βγαίνει χειρότερο από 4K και υπάρχει και σχεδόν 40-50% κροπάρισμα στον φακό, κάνοντας τη λήψη να φαίνεται βγαλμένη από τηλεφακό και όχι από ευρυγώνιο. Για όλους τους φακούς έχουμε να πούμε ότι τα καλύτερα αποτελέσματα τα βρήκαμε στις λήψεις 4K 30FPS.

Επίσης στη λειτουργία βίντεο υπήρχε πολλές φορές η αίσθηση ότι το αποτέλεσμα είχε υποστεί πολύ βαριά επεξεργασία, κάνοντας το να φαίνεται πολύ “digital”. Προσπαθήσαμε χρησιμοποιώντας την λειτουργία επαγγελματικού βίντεο να ρυθμίσουμε την κάμερα ώστε να αποφύγουμε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά και πάλι το βλέπαμε. Ειδικά σε ανθρώπινο δέρμα, η επεξεργασία είναι τόσο βαριά που μερικές φορές δεν ήταν σωστό το χρώμα του δέρματος, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται καθόλου φυσικό.

Υπερευρυγώνιος

Ο υπερευρυγώνιος φακός της συσκευής μας ενθουσίασε από την πρώτη κιόλας λήψη, είναι από τους καλύτερους, αν όχι ο καλύτερος υπερευρυγώνιος σε κινητή συσκευή.

Αρχικά υπάρχει πολύ καλή διατύπωση χρωμάτων, οπότε αλλάζοντας από ευρυγώνιο σε υπερευρυγώνιο δεν θα παρατηρήσετε ξαφνική αλλαγή χρωμάτων.

Έχει επίσης και πολύ καλή λεπτομέρεια, με αρκετά καλό δυναμικό εύρος και αντίθεση και δεν παραμορφώνει πάρα πολύ στις γωνίες, έτσι μπορούμε να τραβήξουμε φωτογραφίες με γεωμετρικά στοιχεία χωρίς ξαφνικά να βλέπουμε τις ευθείες να λυγίζουν.

Σε συνθήκες με ασθενή φωτισμό, οι επιδόσεις δεν είναι όσο καλές όσο του βασικού φακού αλλά και πάλι μας άφησαν άφωνους σε ορισμένες συνθήκες.

Βλέποντας την οθόνη πριν τραβήξουμε τη λήψη σε δωμάτιο με ελάχιστο φωτισμό, η εικόνα φαινότανεντελώς ασπρόμαυρη και με απίστευτο θόρυβο, ύστερα μόλις πατήσαμε το κλείστρο και λειτούργησε το night mode, το αποτέλεσμα δεν είχε καμία σχέση με αυτό που βλέπαμε πριν, αφού τα χρώματα ήταν ολόσωστα και δεν υπήρχε ίχνος κόκκου στην φωτογραφία.

Το βίντεο είναι άλλος ένας τομέας που μείναμε ευχαριστημένοι, αν και έχουμε τις ίδιες παρατηρήσεις που είχαμε και με τον βασικό φακό. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως υπάρχει και εδώ καλή σταθεροποίηση, δεν υπάρχει παραμόρφωση και τα χρώματα ήταν σχεδόν τα ίδια με αυτά του βασικού φακού, με αρκετή λεπτομέρεια ακόμα και στα σκοτεινά σημεία του πλάνου.

Τηλεφακός (3Χ)
Σε όλες τις συσκευές, θεωρούμε πως ένας καλός τηλεφακός είναι αναγκαίος σε πολλές συνθήκες και ο συγκεκριμένος δεν απογοητεύει καθόλου.

Οι φωτογραφίες βγαίνουν με σωστά και ζωντανά χρώματα, ενώ στα 69mm είναι ιδανικός ωστε να ξεχωρίζει το “θέμα” από το περιβάλλον, να δίνει μια προοπτική σημαντική, λίγο πιο κινηματογραφική.

Στις λήψεις έχουμε πολύ καλή λεπτομέρεια και αντίθεση, όπως και δυναμικό εύρος και φυσικά αποδείχθηκε ο ιδανικός φακός για πορτραίτα.

Με λιγότερο φωτισμό χρειαζόταν να χρησιμοποιούμε πιο συχνά το night mode με τον συγκεκριμένο φακό, αλλά και πάλι τα αποτελέσματα ήταν απόλυτα ικανοποιητικά.

Στο βίντεο φαινόταν περισσότερο η διαφορά στην επίδοση λόγω του φωτισμού, με λίγο περισσότερο θόρυβο και μερικές φορές λιγότερη λεπτομέρεια. Σε συνθήκες με κακό φωτισμό, υπήρχε αρκετός κόκκος και το αποτέλεσμα δεν είχε καμία σχέση με αυτό από τον ευρυγώνιο.

Τηλεφακός (10Χ)
Ξεκάθαρα ο αγαπημένος μας φακός για διάφορους λόγους. Αρχικά τεχνικά είναι ένας εξαιρετικός φακός με εκπληκτικές και εντυπωσιακές επιδόσεις. Το γεγονός ότι μπορούμε να έχουμε λήψεις 230mm σε μία τέτοια συσκευή είναι από μόνο του ένα επίτευγμα.

Ακόμα και σε ηλεκτρονικό ζουμ εως 20Χ, τα αποτελέσματα είναι φανταστικά. Το πιo σημαντικό είναι οι ευκαιρίες για λήψεις που δημιουργεί ο συγκεκριμένος φακός. Παρατηρώντας τον κόσμο γύρω μας, βλέπαμε πράγματα που ήταν αδύνατο να φωτογραφηθούν με οποιαδήποτε άλλη συσκευή, πλην του Galaxy S22 Ultra.

Με καλό φωτισμό να αποτελέσματα είναι σταθερά υπέροχα, δημιουργώντας μια αίσθηση μεγαλειότητας σε οτιδήποτε φωτογραφίζαμε, με σωστό χρώμα και εντυπωσιακή λεπτομέρεια.

Ακόμα και στο βίντεο, αν και έχει αρκετά θεματάκια με την σταθεροποίηση και την κίνηση, κάτι που είναι λογικό, τα αποτελέσματα με το σωστό χειρισμό, μπορούν να είναι φανταστικά.

Αν και το 100Χ ήταν εντυπωσιακό, τα αποτελέσματα δεν θα τα χρησιμοποιούσαμε, εκτός βέβαια από τις φωτογραφίες του φεγγαριού, οι οποίες με τη βοήθεια του AI μας έριξαν τα σαγόνια με δύναμη στο πάτωμα.

Σε συνθήκες με χαμηλότερο φωτισμό, όπως είναι λογικό δεν μπορούσαμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα με πολύ θόρυβο, κόκκο και δυσκολία στην αποτύπωση χρωμάτων.

Συνοψίζοντας
Αυτό που καταλάβαμε με τις κάμερες του S22 Ultra είναι πως πλέον έχουμε περάσει σε μια εποχή που γνωρίζουμε ότι τα αποτελέσματα σε αυτές τις συσκευές θα είναι άψογα από τεχνικής απόψεως. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να κρίνουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, όπως δεν υπάρχει πια ο φόβος του να αγοράσουμε μια συσκευή και να μην έχει καλή κάμερα.

Πλέον είναι το τι ακριβώς θέλει από τη συσκευή του το κάθε άτομο και τι καινούργιο μπορεί να προσφέρει η κάθε εταιρία. Αυτό που κρατήσαμε εμείς είναι το πώς συμπεριφερόμασταν όσο είχαμε το κινητό στα χέρια μας και το τι λήψεις μας παρακίνησε να “κυνηγήσουμε”. Δεν σας κρύβουμε ότι άλλαξε η φιλοσοφία με την οποία παρατηρούσαμε την καθημερινότητά μας, το πώς βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, καθώς και το πόσο σημασία δίνουμε στις μικρές και μακρινές λεπτομέρειες. Η αλλαγή αυτή είναι το μεγαλύτερο δώρο που μας έκανε το Galaxy S22 Ultra και εν τέλει αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό για εμάς από το πόσο καλή επίδοση μπορεί να έχει στο σκοτάδι ή το αν μπορεί να τραβήξει 8Κ βίντεο.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr