Σαρηγιάννης: Τρίτο κύμα κορονοϊού στην Αττική τον Απρίλιο

0
175

Σαρηγιάννης: Τρίτο κύμα κορονοϊού στην Αττική τον Απρίλιο – Τι δήλωσε ο καθηγητής.

Ειδήσεις: «Περιμένω να δω τρίτο κύμα κορονοϊού στην Αττική τον Απρίλιο», είπε μεταξύ άλλων σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ.Σαρηγιάννης τόνισε πως περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στην Αττική και την προσδιόρισε σε περίπου 900-950 κρούσματα στο λεκανοπέδιο.

Παράλληλα όμως σημείωσε πως υπάρχει χρόνος να αντιδράσουμε και να πάρουμε περαιτέρων μέτρα ενώ υπογράμμισε πως μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία κάποια στιγμή και πως οι συνθήκες δεν βοηθούν στην μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού.

Ο καθηγητής Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στην βρετανική μετάλλαξη που είναι στην ελληνική κοινότητα και πως πλέον υπάρχει θέμα συνολικής διασπορά. Επίσης ζήτησε να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί για να είναι αποτελεσματικοί ενώ σημείωσε πως βαδίζουμε στον σημαντικό μήνα του χειμώνα. Ακόμη πρότεινε αύξηση των τεστ παντού.

Ολικό lockdown στον ορίζοντα – Ακαριαία η διασπορά στην Αττική

«Βουλιάζει» στον κορονοϊό η Αττική και οι ειδικοί κρούουν το κώδωνα του κινδύνου παρά το σκληρό lockdown που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το πρωί του Σαββάτου σε μια προσπάθεια να μην χειροτερέψει η κατάσταση.

Τα όσα είχαν συμβεί στην Θεσσαλονίκη πριν από λίγο καιρό τρομάζουν, καθώς η διασπορά του κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες στην Αττική είναι ακαριαία.

Το Σάββατο (30.01.2021) ανακοινώθηκαν 795 νέα κρούσματα κορονοϊού, και από αυτά τα 384 είναι στην Αττική με το κέντρο της Αθήνας στην κυριολεξία να «βράζει», αφού 1 στα 3 κρούσματα του Λεκανοπεδίου εντοπίζονται εκεί.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μια εβδομάδα, τα κρούσματα του κορονοϊού στην Αττική διπλασιάστηκαν.

Αθήνα… όπως Θεσσαλονίκη

Η Αττική τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ είχε συμπεριφορά και εξέλιξη αύξησης των ενεργών κρουσμάτων όπως είχε συμβεί στη Θεσσαλονίκη, κάτι που προέκυψε από την ιχνηλάτηση των ενεργών κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι όσα άτομα, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, πήγαν για αγορές έκαναν επίσης και κάποιες επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους έγιναν η αιτία του κακού. Όπως, μάλιστα, εξήγησαν οι ειδικοί τα άτομα αυτά πιθανόν μετέφεραν τον ιό από την αγορά στα σπίτια που επισκέπτονταν.

Δίχως ίχνος υπερβολής υπήρξε ακαριαία διασπορά, ενώ ο συνωστισμός ήταν κυρίως έξω από τα καταστήματα και όχι μέσα.

Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και τον προβληματισμό που υπάρχει ότι τα κρούσματα στα νησιά θα επιβαρύνουν τα νοσοκομεία της Αθήνας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν αυτή η αυξητική τάση στα κρούσματα στην Αττική συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα, δεν αποκλείεται ακόμα και ένα ολικό lockdown τύπου Μαρτίου.

Αν δηλαδή τα πράγματα γίνουν πιο δύσκολα δεν αποκλείεται να αλλάξει η ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας και να πάει νωρίτερα.

Επίσης, τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους που έχουν καταγραφεί είναι 66, όμως οι ειδικοί υπολογίζουν ότι είναι πολύ περισσότερα στην πραγματικότητα.

Στο 2,49 ο δείκτης θετικότητας

Ο δείκτης θετικότητας παρουσίασε άνοδο σε σχέση με την Παρασκευή (29.01.2021) που ήταν στο 2,00 σε σύνολο 45.381 διαγνωστικών τεστ. Σήμερα ανέβηκε στο 2,49 με τα τεστ ωστόσο να είναι λιγότερα (31.904).

Παρά πάντως το γεγονός ότι ο δείκτης είναι κάτω από το όριο που ανησυχεί τους ειδικούς, δηλαδή το 4 δεν αρκεί, καθώς ο προβληματισμός για την εξέλιξη της πανδημίας τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες κόκκινες περιοχές είναι διάχυτος.

Πηγή: tilegrafimanews.gr