Σε οικονομικό αδιέξοδο οι ΗΠΑ υποστηρίζουν οι Κινέζοι – “Είναι απελπισμένοι…”

0
221

ΚΙΝΑ ΗΠΑ: Τα προβλήματα στην αμερικανική οικονομία είναι που αναγκάζουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να εντείνει την επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και να ενισχύσει τις επαφές μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο χωρών, σύμφωνα με ανάλυση στον κινεζικό Τύπο, που ελέγχεται απολύτως από το Πεκίνο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

«Η οικονομική πίεση είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Μπάιντεν είναι τόσο απελπισμένος να επικοινωνήσει με τον Σι Τζινπίνγκ» , ανέφερε ο Λου Σιάνγκ, πολιτικός επιστήμονας και ειδικός στα θέματα περί ΗΠΑ στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών στην κινεζική εφημερίδα Global Times.

«Εφόσον και η αμερικανική πλευρά έχει εκφράσει ενδιαφέρον για συνεργασία και διατήρηση επαφών, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου των δύο χωρών θα συνεχίσουν να διατηρούν συχνές επαφές μεταξύ τους», ο ίδιος αναφέρει στο δημοσίευμα την Παρασκευή.

Όπως διευκρίνισε ο ειδικός, δεδομένης της δύσκολης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αμερικανικές αρχές θα αναγκαστούν να ρυθμίσουν τις σχέσεις με άλλες ηγετικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσιγκτον επιδιώκει «να βοηθήσει στη βελτίωση του εξωτερικού περιβάλλοντος προκειμένου να επικεντρωθεί στα δικά της προβλήματα».

Την ίδια στιγμή, όπως εξήγησε ο κ. Λου, λόγω της «δηλητηριώδους» πολιτικής ατμόσφαιρας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αμερικανοί αξιωματούχοι και δημόσια πρόσωπα υπονομεύουν συνεχώς τις διεθνείς σχέσεις της Ουάσιγκτον, «προτιμώντας να εξασφαλίσουν τις δικές τους θέσεις επιδεινώνοντας τους δεσμούς με άλλες μεγάλες χώρες». συνεργασία με την οποία θυσιάστηκε έτσι για τα συμφέροντα μεμονωμένων μελών της ελίτ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Κινέζος πολιτικός επιστήμονας σημείωσε ότι, εκτός από οικονομικά ζητήματα, η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται για συνεργασία με το Πεκίνο σε θέματα που σχετίζονται με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, καθώς και την καταπολέμηση της πανδημίας.

«Μπορεί να δούμε κάποιες θετικές αλλαγές μετά τη συνομιλία μεταξύ του Σι Τζινπίνγκ και του Μπαιντεν. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού, η προεδρική διοίκηση των ΗΠΑ να προσαρμόσει τους δασμούς [στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων]», συνόψισε ο κ. Λου.
Προηγήθηκε την Πέμπτη μακρά τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των ηγετών της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες, κατά τις οποίες ο Σι Τζινπίνγκ και ο Τζο Μπάιντεν συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής κρίσης και του ζητήματος της Ταϊβάν.


Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr