Σημαντική ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ: Από 30 λεπτά πέρυσι στα 22 λεπτά φέτος το ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ ΟΠΕΚΕΠΕ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2023

0
33

Σημαντική ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ: Από 30 λεπτά πέρυσι στα 22 λεπτά φέτος το ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr)- ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (vouchers.gov.gr) 2023 – Αναλυτικές πληροφορίες!

Αγροτικές ειδήσεις: Άγριες καταστάσεις προβλέπονται στην αγορά σιτηρών το επόμενο διάστημα με βάση τις διαθέσεις που δείχνει το ιδιωτικό εμπόριο λίγο πριν ξεκινήσουν τ’ αλώνια.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ-Καταγγελία – ΦΩΤΙΑ για ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΑΙ ΕΛΓΑ!Πως χάθηκαν τα λεφτά – ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ!! ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 2023!!!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

NEWS -Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι ζημιές που γράφουν οι εμπορικές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, από τη διαχείριση της περασμένης χρονιάς (αγόρασαν ακριβά και έχουν ακόμα απούλητα) επιδιώκεται να μεταφερθούν με άγριο μάλιστα τρόπο στη φετινή εμπορική περίοδο.

Έτσι, οι πληροφορίες που μεταφέρονται από τα κατά τόπους μεσιτικά γραφεία σε όλες τις σημαντικές σιτοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, είναι ότι η τιμή παραγωγού για το κριθάρι νέας σοδειάς ξεκινάει αυτές τις μέρες από τα 13 λεπτά το κιλό, ενώ στο σκληρό υποχωρεί στα 22 με 23 λεπτά το κιλό.

Πριν απ’ αυτό βέβαια θα πρέπει να αναφερθεί η τιμή στα 24 λεπτά το κιλό για το βυνοποιήσιμο κριθάρι, με την οποία έχει δεσμευθεί προ καιρού η βιομηχανία μπύρας και τα 21-22 λεπτά το κιλό, τιμή με την οποία κινούνται μέχρι σήμερα και τη βρίσκουν λογική και για τη συνέχεια, τα περισσότερα ζωοτροφάδικα.

Αντίστοιχα στο σκληρό σιτάρι, έναν ρόλο μπορεί να παίξουν και τα 35 λεπτά το κιλό με τα οποία έχει δεσμευθεί στα συμβόλαιά της η βιομηχανία ζυμαρικών.

Σημειωτέον ότι οι τιμές του ιδιωτικού εμπορίου και δη των Θεσσαλών εμπόρων, απέχουν πάρα πολύ από τις αντίστοιχες που καταγράφονται στο διεθνές εμπόριο και στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων και είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν για μια ακόμη φορά ελληνική πρωτοτυπία, καθώς οι δομές διακίνησης των προϊόντων παραμένουν αβαθείς, οι συνεταιρισμοί είναι ανύπαρκτοι επί της ουσίας και οι όποιες οργανώσεις παραγωγών υπάρχουν στοιχίζονται πίσω από το ιδιωτικό εμπόριο… για να μη χάσουν τα λεφτά τους.

Οι λόγοι που επικαλούνται οι μεταπράτες των σιτηρών για τη φετινή χαμηλή αφετηρία των τιμών παραγωγού είναι πολλοί και δεν απηχούν πάντα την πραγματικότητα, αφού όπως αναφέρθηκε όλα ξεκινούν από την περυσινή χασούρα και όχι από τα θεμελιώδη που ισχύουν στη συγκεκριμένη αγορά. Την αφορμή δίνει ωστόσο, η μεγάλη προσφορά που αναμένεται να προκύψει, καθώς, οι εκτάσεις με κριθάρι και σκληρό σιτάρι είναι σαφώς περισσότερες, οι καιρικές συνθήκες λειτούργησαν υπέρ των μεγάλων αποδόσεων και μένει μόνο να αξιολογηθεί η ποιότητα των αντίστοιχων προϊόντων, βάσει των καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της συγκομιδής. Αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη την κινητικότητα που μπορεί να υπάρξει από εισαγωγές (ειδικά στο κριθάρι) με βάση τις ειδικότερες συνθήκες και εμπορικές συμφωνίες που θα γίνουν στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Από την άλλη πλευρά η ζήτηση, ειδικά σε προϊόντα όπως το κριθάρι, που δεν έχει άλλον προορισμό πέραν της ζωοτροφής, δείχνει υποτονική. Πρώτον, γιατί, το ζωικό κεφάλαιο τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων εμφανίζεται μειωμένο, δεύτερον, γιατί η οικονομική δυνατότητα και κυρίως η ρευστότητα των κτηνοτρόφων δεν είναι στα καλύτερά της και τρίτον, γιατί, κι αυτοί με τη σειρά τους θα περιμένουν μήπως οι τιμές κινηθούν χαμηλότερα από εκεί που μέχρι τώρα ήταν.

IMG_6720_2

Μεταξύ των άλλων, ρόλο αναμένεται να παίξει και η συνδεδεμένη ενίσχυση που θεσπίστηκε για πρώτη φορά φέτος για το κριθάρι και η οποία, αν τα στρέμματα με πιστοποιημένο σπόρο δεν είναι αυτά που έχουν προβλεφθεί στο στρατηγικό σχέδιο, ενδέχεται η στρεμματική ενίσχυση ενδεχομένως να φθάσει και τα 20 ευρώ. Αυτό, όπως είναι φυσικό, δίνει ακόμα ένα πάτημα στο εμπόριο να πιέσει τους παραγωγούς.

Στο σκληρό σιτάρι οι συνθήκες παραμένουν πολύ διαφορετικές, αφού το προϊόν είναι κατά βάση εξαγώγιμο και επηρεάζεται σε σημαντικότερο βαθμό από την εικόνα και τις τάσεις στη διεθνή αγορά. Όπως έχει αναφερθεί η Φότζια δείχνει μια κάποια αντοχή στα 345 ευρώ o τόνος για την πρώτη ποιότητα, ενώ ο Καναδάς έχει περιορίσει σ’ αυτή τη φάση τις εξαγωγές σκληρού της περασμένης σεζόν. Στα θετικά θα πρέπει να αποτιμηθεί και η τιμή για την οποία έχει δεσμευθεί στα συμβόλαιά της από το περασμένο Φθινόπωρο η μεταποιητική βιομηχανία (ζυμαρικά) με τις ηγέτιδες δυνάμεις του χώρου να έχουν υπογράψει για 35 λεπτά το κιλό.

 • Σήμερα, οι επιλογές που έχουν αυτές οι επιχειρήσεις (π.χ. Barilla και Μέλισσα), είναι ή να αγοράσουν επί πλέον παρτίδες (ελεύθερα) σε αρκετά χαμηλότερη τιμή, έτσι ώστε να πετύχουν έναν καλύτερο μέσο όρο εισκομίσεων πρώτης ύλης ή να πατήσουν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και να «ψαλιδίσουν» κατά κάποιο τρόπο την τιμή συμβολαίου. Βέβαια, πιθανές είναι και οι δύο επιλογές με βάση και τις ειδικότερες συνθήκες αγοράς τις επόμενες μέρες.
 • Τέλος ενδιαφέρον έχει η στάση την οποία θα τηρήσουν οι αλευρόμυλοι, καθώς η υψηλή τιμή στα άλευρα μετά τις ανατιμήσεις και στο ψωμί, αφήνει στις εν λόγω μονάδες ένα καλύτερο περιθώριο κέρδους, οπότε έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα θελήσουν να παίξουν την αγορά στη συνέχεια, ακολουθώντας πιθανότατα πολύ διαφορετική στάση απ’ αυτή την οποία επιδιώκει να επιβάλει το ιδιωτικό – εξαγωγικό (κυρίως) εμπόριο. Άλλωστε, μύλοι και εταιρείες ζυμαρικών δεν είχαν την ίδια τύχη στη διαχείριση της περασμένης χρονιάς μ’ αυτή που φαίνεται να προβληματίζει σήμερα το ελεύθερο και ευκαιριακό κατά βάση εμπόριο.

Σημαντική ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ: Από 30 λεπτά πέρυσι στα 22 λεπτά φέτος το ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ ΟΠΕΚΕΠΕ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2023 – Σε εξέλιξη οι αιτήσεις!

Ξεκίνησε την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, στις 10:00, η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού εργαζομένων-ανέργων περιόδου 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Όπως έγινε γνωστό, για πρώτη φορά το πρόγραμμα θα ξεκινήσει έναν μήνα νωρίτερα, την 1η Ιουλίου 2023, αντί για 1η Αυγούστου 2023 και θα αφορά σε 300.000 επιταγές, με συνολικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ.

Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά.

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά, για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις, με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας της Β. Εύβοιας και του Δήμου Σάμου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι. Επιπλέον, για πρώτη φορά προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15/12/2023 έως 14/01/2024) και του Πάσχα (από 26/04/2024 έως 12/05/2024). Η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%. Για τα άτομα με αναπηρία, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Στο φετινό πρόγραμμα διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες, καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους μονογονείς.

Δικαιούχοι είναι:

– εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή

– ασφαλισμένοι στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01/01/2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή

– άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το εισόδημα των δικαιούχων όλων των κατηγοριών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι, αν είναι άγαμοι, πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, έως 24.000 ευρώ, αν είναι έγγαμοι, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή, αν είναι μονογονείς έως 27.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο, μετά το πρώτο.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos.

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ).

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των ενδιαφερόμενων δικαιούχων έως τις 05/06/2023 και ώρα 23:59, οπότε θα παραμείνει ανοιχτή για όλα τα ψηφία ΑΦΜ, ως εξής:

 • Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 1,2 – Ημερομηνία υποβολής αίτησης: 30/05/2023
 • Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 3,4 – Ημερομηνία υποβολής αίτησης: 31/05/2023
 • Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 5,6 – Ημερομηνία υποβολής αίτησης: 01/06/2023
 • Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 7,8 – Ημερομηνία υποβολής αίτησης: 02/06/2023
 • Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 9,0 – Ημερομηνία υποβολής αίτησης: 03/06/2023

Όλα τα ψηφία – Ημερομηνία υποβολής αίτησης: 04 & 05/06/2023

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών, εισόδημα), με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο.

Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα.

Σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά, λόγω μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αυτά επισυνάπτονται στις αιτήσεις.

Παράδειγμα 1

Οικογένεια με 2 παιδιά που επιλέγει 6 βράδια σε ξενοδοχείο 3 αστέρων με πρωινό τον Αύγουστο:

Για τη διαμονή, το κόστος επιμερίζεται ως εξής:

 • Επιδότηση ΔΥΠΑ: 806,40 ευρώ (2 δίκλινα Χ 67,20 ευρώ/ημέρα Χ 6 διανυκτερεύσεις)
 • Ιδιωτική συμμετοχή: 96 ευρώ (2 δίκλινα Χ 8 ευρώ/ημέρα Χ 6 διανυκτερεύσεις)

Παράδειγμα 2

 • Ζευγάρι που επιλέγει 12 βράδια σε ξενοδοχείο 4 αστέρων με πρωινό στη Σάμο τον Σεπτέμβριο:
 • Για τη διαμονή, το κόστος επιμερίζεται ως εξής:
 • Επιδότηση ΔΥΠΑ: 1.036,80 ευρώ (1 δίκλινο Χ 86,40 ευρώ/ημέρα Χ 12 διανυκτερεύσεις)
 • Ιδιωτική συμμετοχή: 0 ευρώ
 • Για τα ακτοπλοϊκά, το κόστος επιμερίζεται ως εξής:
 • Επιδότηση ΔΥΠΑ ακτοπλοϊκών: 111 ευρώ (55,55 ευρώ Χ 2 άτομα)
 • Ιδιωτική συμμετοχή ακτοπλοϊκών: 55,5 ευρώ (27,75 ευρώ Χ 2 άτομα)
 • Συνολικά, το κόστος επιμερίζεται ως εξής:
 • Σύνολο επιδότησης ΔΥΠΑ: 1.147,80 ευρώ
 • Σύνολο ιδιωτικής συμμετοχής: 55,5 ευρώ

Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρίες, όπως ορίζει η δημόσια πρόσκληση.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων παρόχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parohoi-tourismou.

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Πάροχοι Κοινωνικού Τουρισμού. Η υποβολή των αιτήσεων από παρόχους θα είναι δυνατή από 30/05/2023 έως 05/06/2023, ανεξάρτητα από τον ΑΦΜ τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ https://www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos.

Εσκασε ΤΩΡΑ! Με…. ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ, ΟΤΕ και Δημόσιο και ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7 ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! VOUCHER ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τώρα σωθήκαμε!!ΕΚΤΑΚΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ LIVE! Το πρώτο ΦΕΚ για ΒΑΣΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΕΚΕΠΕ !!


Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr