Σήμερα οι αποφάσεις για νέα μέτρα

0
25

Προβληματισμό προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας σε πολιτικές και υγειονομικές Αρχές. Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες και η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία με νόσο Covid-19 φέρνει νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα.

Χθες, Πέμπτη, τα κρούσματα ξεπέρασαν για τρίτη ημέρα τα 1.000, φτάνοντας συγκεκριμένα στα 1.070, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 249.

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Ο συνολικός αριθμός περιστατικών με μεταλλαγμένα στελέχη στην Ελλάδα ανέρχεται σε 206.

Η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι κρίσιμη, καθώς θα τεθούν επί τάπητος τα επόμενα βήματα τα οποία θα πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Η Επιτροπή θα κάνει τις εισηγήσεις της στην Κυβέρνηση και έπειτα εκείνη θα λάβει τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν το απόγευμα.

Η μία πλευρά υποστηρίζει την ανάγκη για ένα καθολικό, πιο «σκληρό» lockdown για τις κόκκινες περιοχές – αυτή τη στιγμή η Αττική και η Πάτρα προκαλούν έντονη ανησυχία με την πρωτεύουσα να συγκεντρώνει σχεδόν τα μισά κρούσματα ως προς τον αριθμό τις τελευταίες ημέρες, ενώ την Πέμπτη έγινε εισήγηση να «κοκκινίσει» και η Θεσσαλονίκη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Το επιχείρημά τους είναι ότι ένα lockdown τύπου Μαρτίου (με κλειστά σχολεία και λιανεμπόριο και ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των μετακινήσεων) θα λειτουργήσει δραστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η άλλη πλευρά τάσσεται υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων και όχι ενός σκληρού lockdown. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να προσανατολίζεται και η κυβέρνηση, η οποία παρόλ’ αυτά θα αναμένει την τελική εισήγηση των ειδικών προτού αποφασίσει, με τις τελικές ανακοινώσεις να γίνονται το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Στόχος είναι να αποτραπεί το να φτάσει το ΕΣΥ στα όριά του και να δοκιμαστούν οι αντοχές του, αλλά και να προλάβουν ένα «σαρωτικό» τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι
Το σενάριο για ένα καθολικό «σκληρό» lockdown φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο καθώς κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις βαριές σε οικονομία και κοινωνία, συν το ότι πολλοί θεωρούν ότι δεν θα είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα λόγω της κόπωσης των πολιτών.

Το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι η αυστηροποίηση των μέτρων. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι βρίσκεται το να απαγορευθεί η κυκλοφορία το Σαββατοκύριακο νωρίτερα από τις 9 μ.μ. και συγκεκριμένα από τις 6 μ.μ.), προκειμένου να ελεγχθεί η κινητικότητα που είναι μεγαλύτερη λόγω περισσότερου ελεύθερου χρόνου.

Ακόμα, εξετάζεται η απαγόρευση μετακίνησης χρησιμοποιώντας τον κωδικό «6» σε άλλους δήμους καθώς έχει διαπιστωθεί ότι γίνεται κατάχρηση. Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το Σαββατοκύριακο εξετάζεται καθώς σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις ο καιρός θα είναι καλός, ιδανικός για βόλτες, κάτι που αυξάνει την κινητικότητα του κόσμου.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. τις καθημερινές δεν προκρίνεται καθώς θεωρείται ότι θα αυξήσει τις μετακινήσεις και τον συνωστισμό σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα και στους δρόμους τις υπόλοιπες ώρες.

Αν αποφασιστεί ένα lockdown μη καθολικό, τα σχολεία (Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Γυμνάσια) θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Το ίδιο θα ισχύει και το λιανεμπόριο σίγουρα με τη μέθοδο του click away, ενώ εξετάζεται αν θα παραμείνει σε ισχύ το click in shop για καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και βιβλιοπωλεία.

Αν σταματήσει και αυτό, τότε ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τα ΚΤΕΟ, τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης μανικιούρ – πεντικιούρ. Αν και το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με ραντεβού και μέτρα καθώς προσφέρουν διαφορετικού είδους υπηρεσίες σε σχέση με τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Ανησυχία για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Εύβοια
Εκτός της Αττικής ανησυχία προκαλούν και άλλες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιδημιολόγοι εισηγούνται το «κοκκίνισμα» τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και ολόκληρης της Αχαΐας – μέχρι τώρα στο «κόκκινο» ήταν ο Δήμος Πατρέων μόνο. Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα και για την Εύβοια.

Οι ανακοινώσεις για την αλλαγή “χρώματος” στις περιοχές αναμένονται σήμερα το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντοπίστηκε ακόμη ένα κρούσμα της «βρετανικής» μετάλλαξης σε Κέντρο Υγείας της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr