Σκληρό ροκ Δένδια και Τούρκου πρέσβη στη Νορβηγία για χωρικά ύδατα και casus belli

0
205
σκληρό-ροκ-δένδια-και-τούρκου-πρέσβη-σ

Σκληρό ροκ μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Τούρκου πρέσβη στη Νορβηγία καθώς όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία επιλέγει να αγνοεί τα θαλάσσια σύνορα με casus belli.

Σε μια συζήτηση που διοργάνωσε το νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε με εμπεριστατωμένη ομιλία και χάρτες το τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο συμφωνία, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli».

Ο Τούρκος πρέσβης ανέφερε ενοχλημένος ότι το casus belli εκδόθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση όταν η Ελλάδα αποφάσισε να διεκδικήσει την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της στα 12 μίλια, διαστρεβλώνοντας τον πραγματικό χρόνο των γεγονότων.
Μάλιστα διέκοψε τον κ. Δένδια και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών του εξήγησε πως τα όσα περιέγραψε είναι η πραγματικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αντίστοιχο casus belli από ένα κράτος σε ένα άλλο.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε απαντήσει στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά στο πάγιο αίτημα της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου.
Ο Ερντογάν επέμεινε νωρίτερα σήμερα ότι η Τουρκία θα διατηρήσει το θέμα στην ατζέντα, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή «για τη στρατιωτική δραστηριότητα, σε παραβίαση των συμφωνιών για την αποστρατικοποίηση των νησιών. Στην πραγματικότητα, έχουμε θέσει αυτό το ζήτημα στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών. Θα το διατηρήσουμε στην ατζέντα και την ερχόμενη περίοδο».
«Η Άγκυρα θέτει θέμα αποστρατικοποίησης τη στιγμή που το ΝΑΤΟ πρέπει να δείξει ενότητα στην προστασία της ακεραιότητας μίας χώρας, όπως η Ουκρανία» απάντησε ο Νίκος Δένδιας.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr