Σοκ πρόβλεψη του ΠΟΥ για 2.000.000 νεκρούς ως τον Μάρτιο στην Ευρώπη

0
94
σοκ-πρόβλεψη-του-που-για-2-000-000-νεκρούς-ως-τ

Στη δίνη του τέταρτου πανδημικού κύματος στροβιλίζεται η Ευρώπη με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προειδοποιεί πως η ήπειρος μπορεί να θρηνήσει άλλους 700.000 νεκρούς έως τον Μάρτιο του 2002 -με το συνολικό αριθμό των θανάτων από επιπλοκές της Covid-19 να ξεπερνά τα 2,2 εκατομμύρια.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υπάρξει αυξημένη ή ακραία πίεση στις νοσοκομειακές κλίνες σε 25 χώρες και αυξημένη ή ακραία πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε 49 από τις 53 χώρες μέχρι την 1η Μαρτίου 2022. Οι θάνατοι αναμένεται να φθάσουν συνολικά πάνω από 2,2 εκατομμύρια μέχρι την επόμενη άνοιξη, με βάση τις σημερινές τάσεις» αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Έως σήμερα περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19 στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αύξηση των κρουσμάτων εξηγείται από το συνδυασμό της επικράτησης της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης και της χαλάρωσης των μέτρων κατά της Covid-19.

Βάσει των δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι θάνατοι που συνδέονται με την Covid-19 έχουν υπερδιπλασιασθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, περνώντας από τους 2.100 στους 4.200 ημερησίως.

«Η κατάσταση, που συνδέεται με την Covid-19 σε όλη την Ευρώπη και την κεντρική Ασία, είναι πολύ σοβαρή. Αντιμετωπίζουμε ένα χειμώνα γεμάτο προκλήσεις» υπογράμμισε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε και κάλεσε να υιοθετηθεί μια προσέγγιση «εμβόλιο συν», η οποία να συνδέει τον εμβολιασμό, τη χρήση μάσκας, τα μέτρα υγιεινής και την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η χρήση μάσκας μειώνει κατά 53% την επίπτωση της ασθένειας. Μια γενίκευση της χρήσης της μέχρι 95% θα μπορούσε να επιτρέψει να αποφευχθούν περισσότεροι από 160.000 θάνατοι από σήμερα μέχρι την 1η Μαρτίου.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «είναι όλο και περισσότερο προφανές ότι η προστασία, που προκαλείται από τον εμβολιασμό κατά των μολύνσεων και τις ήπιες μορφές της νόσου, μειώνεται», εξ ου και συνίσταται μία αναμνηστική δόση κυρίως για τους πιο ευάλωτους, περιλαμβανομένων των ανοσοκατεσταλμένων.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr