Σοκ στους αγρότες! Είδαν 0 στις πληρωμές για βασική ενίσχυση και πρασίνισμα ΟΠΕΚΕΠΕ – ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2021

0
290
σοκ-στους-αγρότες-είδαν-0-στις-πληρωμές

Σοκ στους αγρότες! Είδαν 0 στις πληρωμές για βασική ενίσχυση και πρασίνισμα  ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr) – ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2021

NEWS: Το ποσό των 30.973.018,61 ευρώ πλήρωσε ο  ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr) από τις 3 έως και τις 16 Δεκεμβρίου 2021 σε 2.440 δικαιούχους

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Καταβλήθηκε πριν λίγο η δεύτερη δόση του  ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr) για την ενιαία ενίσχυση, η οποία περιλαμβάνει το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης -πρασίνισμα- όπως και το κονδύλι για τους νέους αγρότες.

Ειδικότερα αναφορικά με τα ποσά και τους δικαιούχους:

-Βασική ενίσχυση: 322 εκατ. ευρώ για πάνω από 590.000 παράγωγους
-Πρασίνισμα: 483 εκατ. ευρώ για 600.000 παραγωγούς
-Γεωργοί νεαρής ηλικίας: 27 εκατ. ευρώ για πάνω από 60.000 δικαιούχους

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η πρώτη εικόνα από τους αγροτοσυνδικαλιστές της Κρήτης, ωστόσο είναι απογοητευτική, με τους ίδιους να μιλούν για τη χειρότερη εξόφληση των τελευταίων ετών. Μόνο στο νομό Ηρακλείου, σε 10.000 υπολογίζονται οι αγρότες που θα δουν μηδενικές πιστώσεις στους λογαριασμούς τους.

Ειδικότερα, χθες Τρίτη 21 Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr) έστειλες στις τράπεζες τις λίστες με τους δικαιούχους των αγροτικών ενισχύσεων, με τους τελευταίους εδώ και λίγη ώρα να βλέπουν τους λογαριασμούς τους «φουσκωμένους».

Η εξισωτική αποζημίωση

Όσον αφορά την εξισωτική αποζημίωση, οι τελευταίες πληροφορίες τοποθετούν την εν λόγω πληρωμή τις πρώτες εργάσιμες ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή είτε την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου είτε την Τετάρτη 29 του μηνός, µε ποσό αυξηµένο στα 272 εκατ. ευρώ.

Το ποσό των 30.973.018,61 ευρώ πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr) από τις 3 έως και τις 16 Δεκεμβρίου 2021 σε 2.440 δικαιούχους.

Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αφορά ανειλημμένες υποχρεώσεις προς τους νέους αγρότες.

Οι υπόλοιπες πληρωμές αφορούν τα εξής επενδυτικά προγράμματα του ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr):

-ΠΑΑ
-ηγέτης ομάδας
-οργανώσεις παραγωγών
-γενετικοί πόροι
-δασώσεις
-επιχειρησιακά προγράμματα φρούτων κ.ά.

Σοκ στους αγρότες! Είδαν 0 στις πληρωμές για βασική ενίσχυση και πρασίνισμα ΟΠΕΚΕΠΕ – ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2021

ως σήμερα, Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, υποχρεούνται από τον νόμο οι εργοδότες να καταβάλουν το φετινό δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Η μη καταβολή του δώρου επισύρει την ποινή του αυτοφώρου.

Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, δηλαδή 237 ημερολογιακές ημέρες για τους μισθωτούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Ειδικότερα στους μισθωτούς που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εντός του έτους, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καταβάλει το επίδομα εορτών Χριστουγέννων που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους κατά το χρονικό διάστημα από 1.5.2021 έως 31.12.2021.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αναλογεί στο ή στα χρονικά διαστήματα της αναστολής, καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπολογιζόμενο επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του αντίστοιχου διαστήματος.

Η αναλογία του δώρου που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή ή εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «Συν-Εργασία» θα δοθούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη που καλύπτει την περίοδο από την 1η Μαΐου έως τις 30 Νοεμβρίου έχει ήδη καταβληθεί. Η δεύτερη που αφορά τον μήνα Δεκέμβριο θα καταβληθεί έως το τέλος Ιανουαρίου.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους δικαιούνται ολόκληρο το δώρο, που είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Στο μεικτό ποσό του μηνιαίου μισθού προστίθεται η προσαύξηση του επιδόματος αδείας.

Για τους μισθωτούς που η εργασιακή τους σχέση δεν διήρκεσε ολόκληρο το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, δηλαδή από 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου, το δώρο Χριστουγέννων αντιστοιχεί στην ανάλογη χρονική διάρκεια. Σε αυτήν την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ δημιούργησε ειδική online εφαρμογή, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να υπολογίσουν το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται.

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το δώρο

Η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως σήμερα 21/12, ενώ η ημερομηνία 31/12 είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του.

Σε περίπτωση που το δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο. Εάν όμως καταθέσουν ατομική μήνυση, οφείλουν να πληρώσουν ατομικό παράβολο ποσού 100 ευρώ (+20% προσαύξηση).

Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Παράλληλα σήμερα καταβάλλεται σε 61.577 εργατοτεχνίτες οικοδόμους ποσό ύψους 19.637.171,84 ευρώ που αφορά στο αδειοδωρόσημο Χριστουγέννων 2021. Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω τραπεζών, με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του ασφαλισμένου.

Οι εργατοτεχνίτες οικοδόμοι, οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, μπορούν να τα δηλώσουν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, είτε στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr

ΟΠΕΚΕΠΕ ΝΕΑ: Πληρωμές σήμερα 20/8/2021 – ΟΑΕΔ νέο πρόγραμμα

Νέες περικοπές στις συντάξεις ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΔΕΚΟ – ΟΠΕΚΕΠΕ ΝΕΑ πληρωμή

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr