Σταϊκούρας: Καμία παράταση στις φορολογικές δηλώσεις – Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια

0
143

«Δεν υπάρχει σκέψη για νέα παράταση σχετικά με την υποβολή φορολογικών δηλώσεων», αποκάλυψε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Επιπλέον, πρόσθεσε επί του θέματος ότι «η διαδικασία σχεδόν έχει ολοκληρωθεί.

Υπάρχει ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα για τα νομικά πρόσωπα που εξετάζει η ΑΑΔΕ. Έχει υποβληθεί η συντριπτική πλειοψηφία των δηλώσεων, που ανέρχονται σε 6,2 εκατ.».

Αισιοδοξία
Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας ανέλυσε πώς προκύπτει η συγκρατημένη αισιοδοξία ενόψει του χειμώνα: «Στις ξένες άμεσες επενδύσεις στο α’ 6μηνο του 2022 έχουμε καλύψει το 86% όλου του 2021, που ήταν χρονιά ρεκόρ», σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Στις εξαγωγές είμαστε στο 70% του ’21. Οι καταθέσεις των πολιτών, παρά το οι πολίτες πλήρωσαν πολλούς φόρους τον Ιούλιο, συνέχισαν να αυξάνονται. Τα τελευταία 3 χρόνια είναι αυξημένες κατά 46 δις. ευρώ. Στις ταξιδιωτικές εισπράξεις είμαστε μέχρι τον Ιούνιο στο 95% του 2019, ενώ ο προϋπολογισμός είχε εκτιμήσει 80%».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι ήταν κατά 32% αυξημένος ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων από το α΄ εξάμηνο του 2019, η ανεργία είναι μειωμένη, αυξήθηκαν 30% οι ηλεκτρονικές συναλλαγές από ό,τι το ίδιο διάστημα πέρσι και η βιομηχανική παραγωγή είναι αυξημένη κατά 8,4%.

Ακρίβεια
«Ωστόσο έχουμε υψηλή ακρίβεια, τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών και αυξημένο κόστος ενέργειας. Η εικόνα είναι εξαιρετικά δύσκολη και το πορτοφόλι των πολιτών έχει συρρικνωθεί δραματικά», τόνισε ο υπουργός.

«Χτίσαμε γραμμή άμυνας με τις μειώσεις φόρων που θα επιδιώξουμε νε επεκτείνουμε. Παράδειγμα κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους», είπε στη συνέχεια και εκτίμησε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023 και αύξηση κάποιων συντάξεων.

Επιπλέον, έκανε λόγο για επιδοτήσεις «με στόχο να καλύψουμε τμήμα του κόστους των αυξήσεων στις τιμές».

Φυσικό αέριο
Για το αν θα υπάρξει ξεχωριστό επίδομα για το φυσικό αέριο, σημείωσε πως θα αξιολογηθεί ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Λέω με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει πρόσθετο πλεόνασμα από το καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά.Για το αν θα υπάρξει ξεχωριστό επίδομα για το φυσικό αέριο, σημείωσε πως θα αξιολογηθεί ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Λέω με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει πρόσθετο πλεόνασμα από το καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά.

Καύσιμα

Για πιθανή νέα ενίσχυση στην αγορά των καυσίμων ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Εξαρτάται από το ποια θα είναι η τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Αν χρειαστούν υψηλότερες επιδοτήσεις εκεί, τότε περιορίζονται οι δυνατότητες για άλλες ενέργειες».

«Μέχρι την άλλη βδομάδα θα έχουμε εικόνα του δημοσιονομικού χώρου μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Σεπτεμβρίου για το ύψος του ΑΕΠ β’ τριμήνου. Πρέπει να δούμε και την εκτίμηση για τις τιμές ενέργειας το επόμενο τρίμηνο», συμπλήρωσε. «Κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί μεγαλύτερη βοήθεια εκεί. Έτσι περιορίζονται άλλες επιλογές», εξήγησε στη συνέχεια.

Στέγαση
Για τη στέγαση, σημείωσε ότι το θέμα απασχολεί πολύ την κυβέρνηση και «θα ακούσετε σύντομα ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ για μέτρα στήριξης των πολιτών».

Χειμώνας
Για τους δύσκολους χειμερινούς μήνες που προβλέπονται στην Ευρώπη, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε: «Ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος σε πολλά διαφορετικά πεδία και η κυβέρνηση προσπαθεί και επιδιώκει έγκαιρα να περιορίσει τους κινδύνους. Ένα πεδίο είναι η ενεργητική ασφάλεια. Το δεύτερο πεδίο με τη μείωση της κατανάλωσης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπου πιθανότητα θα χρειαστεί να λάβουμε κι άλλα μέτρα βλέποντας τον χειμώνα.Το τρίτο είναι να εξαντλήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται για να επιστρέψουμε με κοινωνικά δίκαιο τρόπο το μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους».

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr