Στην Κωνσταντινούπολη η συνέχεια των διαπραγματεύσεων – Νέα επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν – Ξεκινά τη Δευτέρα ο νέος γύρος συνομιλιών

0
139
στην-κωνσταντινούπολη-η-συνέχεια-των

Στην Κωνσταντινούπολη η συνέχεια των διαπραγματεύσεων – Νέα επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν – Ξεκινά τη Δευτέρα ο νέος γύρος συνομιλιών

Την ίδια ώρα, η Ρωσία προσπαθεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, για να δημιουργήσει μια περιοχή ελεγχόμενη από τη Μόσχα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματισμένων ειρηνευτικών συνομιλιών που θα διεξαχθούν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής προεδρίας, ο Τούρκος και ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκαν στην τελευταία κατάσταση του πολέμου και στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του. Και οι δύο συμφώνησαν να διεξαχθούν οι συνομιλίες στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό και να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεισφέρει με κάθε δυνατό τρόπο στη διαδικασία αυτή.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν από αύριο Δευτέρα (28/3) στην Τουρκία για ένα νέο γύρο πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγματεύσεων. Την ανακοίνωσε έκανε σήμερα ο Νταβίντ Αρακχάμια, ένας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ένας γύρος κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στην Τουρκία, στην Αττάλεια, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, χωρίς να καταλήξει σε απτά αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία προσπαθεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, για να δημιουργήσει μια περιοχή ελεγχόμενη από τη Μόσχα, αφού απέτυχε να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής των Ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών. Ο Κίριλο Μπουντάνοφ δήλωσε ότι πρόκειται για μία προσπάθεια δημιουργίας Βόρειας και Νότιας Κορέας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί θα προσπαθήσουν να ανατακαταλάβουν με ανταρτοπόλεμο τα εδάφη που έχασαν από τη Ρωσία.

Το βρετανικό υπουργείο Αμύνης αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι επικεντρώνονται στο να περικυκλώσουν τις αυτονομιστικές περιοχές στα ανατολικά της χώρας, ενώ προελαύνουν από το Χάρκοβο στα βόρεια και τη Μαριούπολη στα νότια, στη στιγμή που το πεδίο μάχης σε όλη τη βόρεια Ουκρανία παραμένει στατικό.

Την ίδια ώρα, ηχούν οι σειρήνες στην Οδησσό, με όσους έχουν παραμείνει στην περιοχή να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας ανέφερε ότι μια εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στο Χάρκοβο έγινε και πάλι στόχος βομβαρδισμού από τη Ρωσία, ενώ οι μάχες καθιστούν αδύνατη την εκτίμηση των ζημιών.

Το ρωσικό υπουργείο Αμύνης επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έπληξε στρατιωτικούς στόχους στη δυτική ουκρανική πόλη Λβιβ με πυραύλους κρουζ υψηλής ακρίβειας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, η Ρωσία έπληξε έναν χώρο αποθήκευσης καυσίμων που χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στη Λβιβ με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και χρησιμοποίησε πυραύλους κρουζ για να χτυπήσει ένα εργοστάσιο στην πόλη που χρησιμοποιείται για την επισκευή αντιαεροπορικών συστημάτων, σταθμών ραντάρ και σκοπεύτρων για άρματα μάχης.

Ψύχραιμοι, παρά τις πυραυλικές επιθέσεις που δέχτηκε η πόλη τους, παραμένουν οι κάτοικοι της πόλη. Η ανησυχία πάντως είναι έκδηλη, καθώς μέχρι πρότινος πίστευαν ότι η περιοχή της Δυτικής Ουκρανίας είναι εκτός εμβέλειας και σχετικά ασφαλής από τα ρωσικά πυρά.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr