Στρατιωτικό νόμο κήρυξε ο Πούτιν στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που προσάρτησε η Μόσχα

0
101

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που προσάρτησε η Μόσχα.

Mιλώντας συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός νόμος θα ισχύσει στις περιφέρειες του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.

«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, καθώς και στις περιοχές της Χερσώνας και Ζαπορόζια, πριν γίνουν μέρος της Ρωσίας, υπήρχε καθεστώς στρατιωτικού νόμου. Και τώρα πρέπει να επισημοποιήσουμε αυτό το καθεστώς εντός του πλαισίου της ρωσικής νομοθεσίας.

Ως εκ τούτου, υπέγραψα ένα διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου σε αυτές τις τέσσερις συνιστώσες οντότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θα σταλεί αμέσως για έγκριση στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας», είπε ο Πούτιν.

Υποστήριξε δε ότι τα μέτρα που διέταξε θα αυξήσουν τη σταθερότητα της οικονομίας, της βιομηχανίας και της παραγωγής για να υποστηρίξουν αυτό που η Ρωσία αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση. «Εργαζόμαστε για την επίλυση πολύ περίπλοκων, μεγάλης κλίμακας εργασιών για να διασφαλίσουμε ένα αξιόπιστο μέλλον για τη Ρωσία, το μέλλον του λαού μας», είπε ο Πούτιν.

Συμπλήρωσε πως όλες οι ρωσικές επαρχίες θα πρέπει να επιβάλουν μέτρα για την διασφάλιση κρίσιμων εγκαταστάσεων. Ο Πούτιν έδωσε επίσης εντολή στην κυβέρνηση να συστήσει ένα ειδικό συντονιστικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν για να συνεργαστεί με τις περιφέρειες της Ρωσίας για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής της Χερσώνας, Βολοντίμιρ Σάλντο, ανακοίνωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συγκροτούν δυνάμεις για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση και τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σχηματίσει μια ομάδα για να την αποκρούσουν. Για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής αποφασίστηκε η μετακίνησή τους στην αριστερή όχθη του Δνείπερου.

Τι σημαίνει η απόφαση Πούτιν να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας

Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις τέσσερις αυτές περιοχές δίνει στο Κρεμλίνο τη δυνατότητα να ασκεί αυστηρότερο έλεγχο.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του ανεξάρτητου ρωσικού ΜΜΕ Meduza, Κέβιν Ρόθροκ, με τον στρατιωτικό νόμο επιβάλλονται μεταξύ άλλων απαγόρευση κυκλοφορίας, ταξιδιών, στρατιωτική λογοκρισία, απαγόρευση απεργιών, καταναγκαστική εργασία σε έργα άμυνας κτλ.

Για τον διευθυντή του γραφείου των Financial Times στη Μόσχα, Μαξ Σέντον, η ανακοίνωση του Πούτιν είναι μια ξεκάθαρη απάντηση στις πρόσφατες στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας, καθώς συνεχίζεται η αντεπίθεση των Ουκρανών.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr