Συνάντηση Πούτιν – Σολτς για Ουκρανία: Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει αποχώρηση στρατευμάτων – Ελπίδες για αποκλιμάκωση της κρίσης

0
68
συνάντηση-πούτιν-σολτς-για-ουκρανία

Η συνάντηση ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς άρχισε στο Κρεμλίνο, λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης μιας αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία με φόντο εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

«Θα αφιερώσουμε δυστυχώς μεγάλο μέρος του χρόνου μας σήμερα στο ζήτημα που συνδέεται με την κατάσταση στην Ευρώπη, στην ασφάλεια και στις συνομιλίες που διεξάγονται για το ζήτημα αυτό, ιδιαίτερα σχετικά με την Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη αυτής της συνάντησης, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια ρωσική τηλεόραση.

«Ασφαλώς είναι σαφές ότι οφείλουμε τώρα να μιλήσουμε για τη δύσκολη κατάσταση αναφορικά με την ασφάλεια στην Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο Σολτς, προσθέτοντας πως είναι «κατευχαριστημένος» που μπορεί να διεξαγάγει αυτές τις συνομιλίες.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούμε να εργαστούμε αναφορικά με τις σχέσεις μας μέσω καλών συζητήσεων του ενός με τον άλλο», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε επίσης απευθυνόμενος στον γερμανό καγκελάριο πριν από την έναρξη των συνομιλιών ότι η ρωσογερμανική ενεργειακή συνεργασία αποτελεί προτεραιότητα για τη Μόσχα, η οποία θεωρεί το Βερολίνο έναν από τους κύριους εταίρους της.

Ο Πούτιν υπογράμμισε πως η εξαγωγός αερίου Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών τους, οι δύο άνδρες κάθισαν σ’ ένα τραπέζι μήκους έξι μέτρων, ένα υγειονομικό μέτρο κατά της Covid που λαμβάνει το Κρεμλίνο έναντι των ξένων επισκεπτών του Πούτιν που έχουν αρνηθεί να συμμορφωθούν προς ένα ρωσικό πρωτόκολλο.

Όπως είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Σολτς αρνήθηκε να κάνει ένα ρωσικό τεστ PCR πριν από τις συνομιλίες, επιλέγοντας το τεστ να του το κάνει ένας γιατρός της γερμανικής πρεσβείας μέσα στο αεροπλάνο μετά την προσγείωση, πριν καν αποβιβαστεί.

Γι’ αυτό ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως η κοινωνική απόσταση ανάμεσα στους ηγέτες της Γερμανίας και της Ρωσίας πρέπει να είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι συνήθως.

«Όμως αυτό δεν θα επηρεάσει το χαρακτήρα της συνάντησης, το περιεχόμενο ή τη διάρκειά της», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Οι συνομιλίες, πρόσθεσε, θα είναι «εκτεταμένες».

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Υα futures τη Wall Street δείχνουν ισχυρή άνοδο ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύονται σημαντικά. Μειώνονται και οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης, το αέριο σημείωνε πτώση 8,6% στην ευρωπαϊκή αγορά στα 73,7 ευρώ ανά MWh, ενώ το πετρέλαιο τύπου Brent εμφάνιζε μείωση 3,3%, στα 93 δολάρια το βαρέλι.

ΤΟ ΤΡΟΛΑΡΙΣΜΑ ΠΟΥΤΙΝ

Κι ενώ στη Μόσχα ετοιμάζονταν για την υποδοχή του Σολτς, ο Πούτιν έκανε … χιούμορ ή “τρολάροντας” τους Δυτικούς καθώς έλεγε: “Τί ώρα είπαμε ότι θα άρχιζε ο πόλεμος;”..Ηταν μια προφανής ειρωνεία για τις δηλώσεις Αμερικανών, Βρετανών αλλά και Ουκρανών αξιωματούχων ότι ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αναμένεται ανά πάσα στιγμή, με πιθανότερη ημέρα την αυριανή – Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου.

Στο ίδιο πνεύμα με τον Πούτιν, η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως “η 15η Φεβρουαρίου θα μείνει στην Ιστορία” καθώς,όπωςαναφέρει, οι Δυτικοί ηττήθηκαν “χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός”.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr