Συρία: Εντοπισμός ομαδικού τάφου στην Παλμύρα

0
120

Συρία: Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα τον εντοπισμό ενός ομαδικού τάφου στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, μέσα στον οποίο βρίσκονταν πτώματα 12 ανθρώπων, οι οποίοι σύμφωνα με τις αρχές, σκοτώθηκαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Τον Μάιο του 2015, η τζιχαντιστική οργάνωση πήρε τον έλεγχο της Παλμύρας, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, προτού τα συριακά στρατεύματα με τη βοήθεια ρωσικών συμμαχικών δυνάμεων τον Μάρτιο του 2017 απωθήσουν τους τζιχαντιστές από εκεί.

Σύμφωνα με το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, οι αρχές «εντόπισαν τα λείψανα πολλών αμάχων και στρατιωτών σε έναν ομαδικό τάφο που βρίσκεται κοντά στο αρχαίο θέατρο της Παλμύρας, οι οποίοι είχαν εκτελεστεί από τους τρομοκράτες του Νταές», αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

Τα 12 πτώματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για εξέταση DNA, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε εκτελέσει περισσότερους από 200 ανθρώπους όταν ήλεγχε την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του Χαλίντ αλ Άσαντ, του 82χρονου πρώην επικεφαλής Αρχαιοτήτων της Παλμύρας.

Οι τζιχαντιστές είχαν ανατινάξει την περίφημη Αψίδα του Θριάμβου στην Παλμύρα, και κατέστρεψαν με εκρηκτικά τους πιο όμορφους ναούς της πόλης, αυτούς του Μπελ και του Μπααλσαμίν.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε μεγάλες περιοχές στη Συρία και στο γειτονικό Ιράκ το 2014, προτού ηττηθεί εκεί το 2019 και το 2017 αντίστοιχα.

Δεκάδες ομαδικοί τάφοι έχουν ανακαλυφθεί στη Συρία και το Ιράκ μετά την ήττα του ΙΚ, αλλά η διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων είναι αργή, δαπανηρή και περίπλοκη.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένα παροτρύνει τις κουρδικές αρχές που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας και τις συριακές δυνάμεις να ερευνήσουν την τύχη χιλιάδων ανθρώπων που αγνοούνται σε κατεχόμενες από το Ισλαμικό Κράτος περιοχές.

ΓΣ

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr