Τα deals που θα υπογραφούν σήμερα με τους Σαουδάραβες για φθηνή ενέργεια

0
67

Σήμερα Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», μια υψηλού επιπέδου επιχειρηματική συνάντηση στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρίγκιπα-Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρίγκιπας διάδοχος αναφέρθηκε χθες στο πρότζεκτ για φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και για τη διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών στο τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Κομβικής σημασίας θεωρείται η παρουσία του Σαουδάραβα μεγιστάνα στην χώρα μας, για τις επενδύσεις στην Ελλάδα από το εξωτερικό, καθώς είναι μυθικά τα κεφάλαια που αναμένεται να δαπανηθούν σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Κατά την υποδοχή του στο Μαξίμου από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αποκάλυψε ένα μεγάλο μέρος της επενδυτικής ατζέντας και των σχεδίων του, λέγοντας πως, μεταξύ άλλων, η Σαουδική Αραβία θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο για το υδρογόνο στην Ευρώπη.

Συμφωνίες με Σαουδάραβες υπογράφουν σήμερα ελληνικοί Όμιλοι

Μια υψηλού επιπέδου επιχειρηματική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 σήμερα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρίγκιπα-Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας

Στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα ο Πρίγκιπας-Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, συνοδευόμενος από πολυπληθή αντιπροσωπεία ανώτατων αξιωματούχων και επιχειρηματιών, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής, υποδέχονται σήμερα Τετάρτη, στις 10:30 το πρωί, Σαουδάραβες Υπουργούς και επιχειρηματίες, σε υψηλού επιπέδου επιχειρηματική συνάντηση στο Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Κατά τη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τελετή υπογραφής/ανταλλαγής υπογεγραμμένων επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών ιδιωτικών Ομίλων στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.

Στη συνάντηση θα συμμετέχει επίσης, από την ελληνική πλευρά, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και από τη σαουδαραβική πλευρά, ο Υπουργός Επενδύσεων Khalidbin Abdulaziz Al-Falih, ο Υπουργός Εμπορίου Dr. Majid binAbdullah Al-Qasabi, και ο Υπουργός Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Abdullah bin Amer Al-Swaha. Παρόντες θα είναι και οι συμπρόεδροι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, Lubna Al-Olayan και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

Διπλό «deal» για την Ελλάδα: Εγγυήσεις από Σ. Αραβία για φτηνή ενέργεια

rΕγγυήσεις για παροχή φτηνότερης ενέργειας έδωσε χθες Τρίτη ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ώρα που οι διεθνείς εξελίξεις και οι εκβιαστικές κινήσεις της Μόσχας «εκτοξεύουν» την τιμή του φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ, ο διάδοχος του θρόνου έδειξε τα «χαρτιά» του από την πρώτη στιγμή, δηλώνοντας ότι δεν ήρθε «με άδεια χέρια» στην Αθήνα.

«Μπορούμε να παρέχουμε πολύ φθηνότερη ενέργεια στην Ελλάδα»

Ξεκινώντας τη δική του τοποθέτηση, ο Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα με πολυπληθή συνοδεία, τόνισε ότι «η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι μια ιστορική σχέση και πιστεύω ότι έχουμε επίσης ιστορικές ευκαιρίες, πολλές από τις οποίες πρόκειται να οριστικοποιήσουμε σήμερα».

Σε εκείνο το σημείο μίλησε ανοιχτά για παροχή φτηνότερης ενέργειας στην Ελλάδα. «Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό σήμερα. Μας απασχολεί επίσης το υδρογόνο και πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη όσον αφορά το υδρογόνο, πρόκειται για κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες. Εργαζόμαστε επίσης για τη διασύνδεση του δικτύου τηλεπικοινωνιών ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διάδοχος του θρόνου μίλησε εκτενώς και για την ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει στην Αθήνα έως αύριο, Τετάρτη, οπότε ολοκληρώνεται η επίσκεψή του. «Έχουμε πλούσια ατζέντα: επενδύσεις, εμπόριο, οικονομική ατζέντα, πολιτική ατζέντα, ασφάλεια. Σας υπόσχομαι λοιπόν ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια. Έχουμε πολλά ζητήματα που θα αλλάξουν τα δεδομένα και για τις δύο χώρες μας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ» σημείωσε.

Μητσοτάκης: Θα υπογράψουμε σημαντικές συμφωνίες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε με θερμά λόγια τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας τονίζοντας ότι «είναι πραγματικά χαρά μου να σας υποδέχομαι στην Αθήνα, στο πρώτο ταξίδι σας στην Ευρώπη μετά την πανδημία Covid-19. Είναι μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη δύναμη της στρατηγικής μας σχέσης».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε στη συνέχεια ότι «θα υπογράψουμε σημαντικές συμφωνίες και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε περιφερειακές εξελίξεις αλλά και πώς να ενισχύσουμε περαιτέρω την σημαντική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία».

Καταλήγοντας, συνεχάρη τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για το project «Vision 2030» και εξέφρασε την επιθυμία «να εξετάσουμε περαιτέρω ευκαιρίες για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας, στις οικονομίες μας, και να προσελκύσουμε περισσότερες σαουδαραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα».


Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr